Kolumne

nedjelja, 23. srpnja 2023.

Duje Bašić | Misli, knjiga sabranih misli, izreka, aforizama


Duje Bašić: Misli, Priredio Miroslav Vukmanić, Drugo izdanje, UHAH , Zagreb 2023., Knjižni niz Hrvatski aforisti.


Ovo su misli našeg tate uz koje smo svi odrastali. Djeca: Josip, Anton, Jasenka, Milan.

Tako se pred nama otvara knjiga, Misli, sabranih misli, izreka, aforizama, Duje Bašića. Misli boz koji bi bili uistinu siromašni u promišljanju, oštećeni za izgubljeno životno iskustvo izuzetnoga čovjeka. Koji je bilježio, zapažao, pamtio, oblikovao, doživljeno, proživljeno, ono što bih čuo, a najviše ono što je sam doživio, proživi, životno odvagao promislio, proživio i doživio „na vlastitoj koži“.

Koji je uloženi trud, u korice ukoričiti, odabrati, sortirati toliko građu. Napraviti odabir. Nateži dio u tome je bio što ne uvrstiti, o koju se misao ne ogriješiti.

Pridobiti – je bolja pobjeda., Cilj mudrosti nalazi se u putu života., Cvijeće je i u trnju cvijeće., Mudrosti u svijetu tek kaplju, zato ih treba skupljat.

Mudroslovi sakupljenim mudrostima Duje. Svojim ne Znakovima pored puta, već svojim putovodicama, mudrim izrekama i riječima. Kazuje nam ih, ne nameće nam ih. Uzeti će ih za svoje putovodice onaj tko je dozreo njima, onaj koji ih je zavrijedio.

Uistinu kad pročitamo ovu knjigu, razmislimo o dati nam mudrostima, iskricama i žarom životnog iskustva, iskovanog u misli, naša je zahvalnost svima koji su dali svoj obol i ukoričili ovu vrijednu knjigu, jer bez nje,bili bi bespovratno oštećeni, zjapio bi nad nama bezdan praznine, one ljudske, koja je popunjena Mislima Duje Bašića, bogateći nas, i naraštaje koji dolaze za nama.

Nikola Šimić Tonin ________________________________________________ Fotografija s najave promocije knjige UHAH, 14.3.2023.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.