Kolumne

utorak, 25. travnja 2023.

284. Matičin četvrtak

 


Poziva Vas na 284. MATIČIN ČETVRTAK 


27. travnja 2023. god. u 19,30

u  Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5,

 Velika Gorica  i  na  www.matica-gorica.hr


na predstavljanje knjige

VOJNA  SILA  

POBUNJENIH  SRBA NA BANOVINI

koju  će predstaviti  



Vladimir Krpan, urednik 

 Ivan Latinčić, mag. hist. 

 dr. sc. Darjan Godić, (Hrvatski institut za povijest) 

 dr. sc. Đuro Škvorc, autor



Autor knjige „Vojna sila pobunjenih Srba na Banovini“ dr. sc. Đuro Škvorc (Ruševac, 1958. g.) je čovjek širokog obrazovanja. Studij povijesti i geografije završio je na Pedagoškoj akademiji u Ljubljani, studij povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, poslijediplomski studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2016. g. doktorira na području povijesnih znanosti na Sveučilištu u Zadru.


Dragovoljac Domovinskog rata, zaposlenik HV, sada u mirovini. Bavi se istraživanjem povijesti Domovinskog  rata, te lokalnom i crkvenom poviješću 20. - og stoljeća. Voditelj je projekta Ministarstva branitelja „Promicanje istine o Domovinskom ratu u osnovnim i srednjim školama“   u Koprivničko-križevačkoj županiji.


Ovom knjigom, koja je dobitnica  ZLATNE POVELJE  MATICE HRVATSKE za 2022. god., autor uspješno argumentira da je oružana pobuna Srba na području Banovine bila sastavni dio ukupnog  napora Srbije da pokrene i organizira brutalan progon nesrpskog stanovništva s Banovine.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, OIB:34059890429


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.