Kolumne

utorak, 21. lipnja 2022.

271. matičin četvrtak | 23. lipnja 2022.god. u 19,30 


Poziva Vas na 271. MATIČIN ČETVRTAK 


23. lipnja 2022.god. u 19,30

u  Područnu knjižnicu Galženica, Trg Stjepana Radića 5,

 Velika Gorica  i  na  www.matica-gorica.hrizv. prof. dr. sc. Damir Drvodelić

Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu


predstaviti  će  znanstvene spoznaje o  važnosti, 

uzgoju i uporabi  slatkog pelina (Artemisia annua L.)

------------------------------------------------------------

Pelini pripadaju među najstarije i najčešće primjenjivane ljekovite biljke. U svijetu raste oko 520 vrsta pelina a u Republici Hrvatskoj 17 vrsta i podvrsta. Slatki pelin je davno udomaćena  vrsta ljetnice koja se polako gubi iz naših vrtova i tradicijske uporabe u domaćinstvu.


Jedna stara turopoljska izreka kaže da je "pelin lek za saku bol". U  predavanju će se govoriti o: važnosti slatkog pelina u prošlim i sadašnjim vremenima kroz  suvremena znanstvena istraživanja, značajkama slatkog pelina, sjemenu slatkog pelina,  klijancima i utjecaju dubine sjetve na klijavost sjemena, laboratorijskoj klijavosti sjemena,  utjecaju ekstremnih temperatura zraka na klijavost sjemena, uzgoju presadnica i sadnica  slatkog pelina, njegovoj žetvi i sušenju,  nespolnom razmnožavanju sadnica zeljastim  reznicama, različitim načinima uzgoja, uporabi gorskog i slatkog pelina s naglaskom na  izradu brojnih recepata (likeri, kapsule, čaj, cvjetovi, tinkture, hidrolat, eterično ulje, melem i  drugo). 


Autor posebno naglašava tri svoja originalna recepta za izradu likera (gorski pelin s grančicom slatkog pelina, liker od slatkog pelina i koprive za dobar imunitet i domaći orahovac sa slatkim pelinom). Posebno je vrijedan autorov originalan recept za izradu koncentrirane alkoholne tinkture od slatkog pelina u kombinaciji sa 63 vrste drugih biljaka oje je nazvao „Sanitas“ (latinski - zdravlje). Predavanje završava s pravcima i  zakonodavnim okvirima Rep. Hrvatske - vezano uz vrstu Artemisia annua L. I  artemizinin.

  

 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ogranak Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Trg kralja Tomislava 2, Velika Gorica 10410, OIB:34059890429


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.