Kolumne

nedjelja, 10. travnja 2022.

Uoči Cvjetnice u Gradskoj knjižnici Kaštela plele su se maslinove grančice i izrađivale golubice od srčike divlje smokve

 

Uskrsna radionica pletenja maslinovih grančica i izrade golubica od srčike divlje smokve koje se nose na blagoslov na Cvjetnicu u spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem održana je u organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u Domu hrvatskih branitelja u Kaštel Sućurcu.

Mira Orošnjak i Suzana Delić pokazale su brojnim nazočnim polaznicima radionice način na koji se izrađuju golubice od srčike divlje smokve, dok ih je Tea Bilić Prcić poučila pletenju maslinovih grančica i izradi križića od perunikina lista.

Za vrijeme radionice nazočni su saznali i kako je golubica koja se nakon potopa vratila na Noinu arku u kljunu nosila upravo maslinovu grančicu, koja je predstavljala znak prestanka Božje ljutnje i pomirenja s ljudima. Maslinova grančica je i simbol mira, jer je upravo s maslinovim grančicama puk pozdravljao Isusa u Jeruzalemu, a Isus je posljednje sate svojega života proveo u masliniku na Maslinskoj gori.

Maslinove grančice ukrašene golubicama izrađene na radionici polaznice će odnijeti na blagoslov na blagdan Cvjetnice.

Tradicionalna uskrsna baštinska radionica Gradske knjižnice Kaštela i ove godine je izazvala velik interes, pa su tako istoj nazočile polaznice svih dobi iz svih sedam Kaštela, Solina, Splita i Trogira. U opuštenom i ugodnom preduskrsnom ozračju, uz sokove i domaće kolače gđe. Mire Orošnjak, radionica je završena tek kad su sve polaznice uspjele osobno uplesti svoju maslinovu grančicu ukrašenu križićem. Ravnateljica GKK Renata Dobrić ovom prilikom je najavila sljedeće baštinske radionice vezenja, kukičanja i šivanja koje će voditi suradnica GKK Suzana Delić, a najavljena je i radionica izrade kaštelanskog zlatoveza koja će biti organizirana u suradnji s Mirjanom Ojdenić, čiju je izložbu Judita u zlatovezu GKK organizirala lani u kolovozu povodom 500. obljetnice Marulićeve Judite. Također su najavljene i radionice branja samoniklog jestivog bilja na Kozjaku, u sklopu koje će svi zainteresirani u šetnji Kaštelanskim poljem i padinama Kozjaka, družeći se na svježem zraku, naučiti kako prepoznati, brati i pripremati bilje.

Baštinska radionica „Pletenje maslinovih grančica i izrada golubica“ održana je u sklopu cjelogodišnjeg projekta GKK „Kaštelanska kulturno-povijesna baština“.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.