Kolumne

petak, 29. travnja 2022.

Dani Zadarske županije 2022. godine


GLAGOLJICA, PJESNIČKI  JUBILEJI I LJEPOTE ŽUPANIJE U OBROVCU, KRUŠEVU I BENKOVCU


Mile Marić, T. M. Bilosnić i Sanja Knežević na predstavljanju u Benkovcu





Programi proslave Dana Zadarske županije 2022. godine nastavljeni su u utorak 26. travnja 2022. godine u Obrovcu i Kruševu, u organizaciji Udruge 3000 godina Za dar i Čakavske katedre Šopron iz Mađarske.

U Područnoj školi Osnovne škole Obrovac u Kruševu, u devet sati održana je intermedijalna manifestacija s radionicom „Glagoljica na prostoru Zadarske županije“ u kojoj su uz voditelja programa Tomislava Marijana Bilosnića sudjelovali sudionici glagoljašnice dr. Franjo Pajrić, predsjednik Čakavske katedre iz Šoprona u Mađarskoj i Dario Tikulin, poznati zadarski glagoljaški krasopisac, u suradnji s Ivanom Silađi, profesoricom ovog Područnog odjela.

Dario Tikulin, glagoljski krasopisac, održao je predavanje pod naslovom Hieronymatica glagoljskih brojev, govoreći o "illyriçkim broyevima" onako kako su ih tumačili matematičar fra Ivan Ančić i fra Marko Kuzmić Zadranin, te zadarski nadbiskup Mate Karaman. Tikulin je upoznao učenike s razlikama brojevnih sustava, na području nekadašnje Zadarske i Ninske biskupije, i to na primjeru različitoga pisanja brojke koju zovemo "dvica" (2), a koja se pisala na sedam različitih načina.

Dr. Franjo Pajrić učenike Područne škole u Kruševu upoznao je sa slagalicama glagoljskih slova ispisujući ime mjesta koje se gledano s jedne strane moglo čitati na glagoljici, a s druge na latinici, kao i s nizom zanimljivih igara korištenjem glagoljskih pismena na aplikacijama mobilnih aparata. U drugom zabavnijem dijelu glagoljašnice pristupilo se iskanju osnovne slovke-brojke iz pojedinih glagoljicom pisanih imena nazočnih učenika. Tako je ime Petar postajalo Dobro Pet!

U Osnovnoj školi u Obrovcu u 10 sati, u suradnji s ravnateljem škole Željkom Modrićem, prof. i Marijom Tomljenović, prof., održan je program proslave jubileja – 100. godišnjice rođenja najveće hrvatske pjesnikinje Vesne Parun i 75. godišnjice rođenja i 55. godišnjice umjetničkog rada književnika i slikara Tomislava Marijana Bilosnića. Tom prigodom je predstavljena knjiga izv. prof. dr. sc. Sanje Knežević „Golubica iz crnog maslinika“ o pjesničkom djelu Parunove, i predstavljen devet tomova Izabranih djela Tomislava Marijana Bilosnića. U programu su sudjelovali izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević, izv. prof. dr. sc. Mirela Šušić i Tomislav Marijan Bilosnić.

U 11 sati istog dana u Domu kulture u Obrovcu, uz mnogobrojnu publiku otvorena je izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića „Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice, koja govori o ljepotama i znamenitostima Zadarske županije. O izložbi su govorile izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević i Marina Brkić, prof., ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Obrovac. Ovom prigodom Tomislav Marijan Bilosnić Knjižnici u Obrovcu donirao je svoja Izabrana djela, kao i više drugih izdanja svojih knjiga.

Isti program nastavljen je u petak 29. travnja 2022. godine u Gradskoj knjižnici u Benkovcu, uz domaćina Milu Marića, prof., ravnatelja knjižnice i publiku, učenike Osnovne škole Benkovac i učenike Srednje škole kneza Branimira Benkovac, kao i druge zainteresirane posjetitelje.

U Gradskoj knjižnici Benkovac otvorena je izložba fotografija Tomislava Marijana Bilosnića „Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice“, a potom je obilježene 100. godišnjica rođenja Vesne Parun i predstavljena knjiga izv. prof. dr. sc. Sanja Knežević o pjesništvu Vesne Parun pod naslovom „Golubica iz crnog maslinika“. Predstavljanjem Izabranih djela u devet tomova Tomislava Marijana Bilosnića obilježena je 75. godišnjica života i 55. godišnjica plodnog rada ovog svestranog hrvatskog umjetnika. Bilosnić je Knjižnici u Benkovcu poklonio slova Izabrana djela, kao i neka druga svoja ranija izdanja.

Izložba „Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice“ u Obrovcu i Benkovcu ostaje otvorena do 15. svibnja 2022. godine.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.