Kolumne

subota, 26. ožujka 2022.

(Znanstveno)fantastični spisateljski savjeti u novom domaćem podcastu


Dana 24. ožujka 2022. godine izašla je prva epizoda More FM, podcasta o pisanju, objavljivanju i srodnim temama online časopisa za spekulativnu fikciju Morina kutija. Podcast vodi uredništvo časopisa, Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Igor Rendić, autori s riječkog područja, koji svojim radom na časopisu i podcastu žele podijeliti svoj interes prema knjigama, pisanju i spekulativnoj fikciji sa domaćim slušateljima, ali i omogućiti autorima časopisa Morina kutija da prošire svoje priče među što većom publikom i bez ograničenja tiska.




Mora FM podcast je koji se specifično bavi temama vezanim uz njihovo dugogodišnje iskustvo pisanja i objavljivanja, u nadi da će približiti taj proces novim autorima, ali i općenito o tome kako izgledaju različiti aspekti nastanka teksta, metode pisanja i uređivanja, priprema za objavu, pronalazak nakladnika, marketing, te ostale zanimljivosti koje se tiču autorskog života. Na podcastu se dotiču drugih autora čije uspjehe prate, trendove u fantastičnoj književnosti, kako svjetskoj tako i hrvatskoj, te općenito diskutiraju o različitim književnim i spisateljskim temama. Iako je podcast prvenstveno namijenjen novim autorima, ovo su sve teme o kojima i već afirmirani autori imaju sigurno štošta za reći, zato se uredništvo nada da će podcast biti mjesto koje će pokrenuti diskusiju u aktualnoj domaćoj žanrovskoj književnosti.

Podcast izlazi jednom tjedno, svakog četvrtka u deset sati, te je dostupan za slušanje na Anchoru, Spotifyu, Apple Podcastu, Google Podcastu, ostalim distributerima podcasta te na stranici morinakutija.com.


Morina kutija online je časopis za spekulativnu fikciju koji izlazi dvaput godišnje. Dva su broja već vani (srpanj i prosinac 2021) i dostupna su za besplatno skidanje izravno sa stranice Morine kutije i platforme Smashwords. Osim priča, časopis objavljuje i recenzije knjiga, popise preporuka za čitanje i eseje na web stranici. Trenutno je otvoren natječaj za priče za treći broj Morine kutije, na temu spekulativni godišnji i ostale priče, do 23. svibnja 2022. Detalji natječaja dostupni su na morinakutija.com. Priče i upiti mogu se slati na morinakutija@gmail.com, a časopis ima i Facebook i Instagram stranice, @morinakutija, na kojima se mogu pratiti aktualne novosti iz svijeta fantastike, znanstvene fantastike i horora.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.