Kolumne

ponedjeljak, 23. kolovoza 2021.

„Odisej pod Murvom“ U Zemuniku, od Ukrajine do Puerto Rica


Performans Havana Blues

Performans Havana BluesPerformans Havana Blues
Upriličeno je pet različitih događanja koja su obuhvatila promocije knjiga, čitanje pjesama, izložbe slika, glazbene večeri i performanse, kao i sjećanja sudionika na prijatelje iz svijeta književnosti, umjetnosti, glazbe, kao i domaće kućne radinosti.

U Bilosnića dvorima, u organizaciji Galerije „Sveta Katarina Aleksandrijska“, od nedjelje 15. kolovoza do subote 22. kolovoza 2021. godine održavala se 12. multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“.  Manifestacija „Odisej pod murvom“ počela je na blagdan Velike Gospe, na rođendan pjesnikove majke Šimice Seke Bilosnić, i njena ulaska u stotu godinu života.

Zemuničke bure Vjere Belić Biloglav

Do Dana Općine Zemunik i Blagdana Kraljice mira, kad manifestacija završava, upriličeno je pet različitih događanja koja su obuhvatila promocije knjiga, čitanje pjesama, izložbe slika, glazbene večeri i performanse, kao i sjećanja sudionika na prijatelje iz svijeta književnosti, umjetnosti, glazbe, kao i domaće kućne radinosti. Manifestaciju je osmislio, pokrenuo i organizira književnik i slikar Tomislav Marijan Bilosnić. 

Na prvoj večeri manifestacije „Odisej pod murvom“ predstavljane su zbirke pjesama „Naranče Federica Garcije Lorce“ Tomislava Marijana Bilosnića i „Trenutak istine kroz boje“ Mije Bijuklića Miše. Uz Tomislava Marijana Bilosnića, nastupili su i pjesnici i glazbenici Mijo Bijuklić Mišo (Beč), Nikola Marinović, voditelj klape „Koporan“ (Poličnik) i Damir Bilosnić (Zemunik). Bijuklić, i Tomislav Marijan Bilosnić, u recitatorsko glazbenom dijelu programa podsjetili su se, svoga prijatelja, velikana hrvatske šansone Arsena Dedića. Izvođenju Arsenovih pjesama priključili su se i pjevači Nikola Marinović i Damir Bilosnić.

 Multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ nastavljena je novim u utorak, 17. kolovoza, kad je upriličeno čitanje pjesama Tomislava Marijana Bilosnića. Čitale su se pjesme iz zbirki „Tigar“ i “Afrika“ koje su prevedene na više jezika u svijetu. Isto tako, upriličena je i izložba slika iz Bilosnićeva ciklusa „Jantarski put“.

Treća večer „Odiseja pod murvom“, upriličena u srijedu, 18. kolovoza nosila je naslov „Zemuničke bure“ i „Duhovi sa zadarskog foruma“, tako da su čitane pjesme zadarske i zemuničke pjesnikinje Vjere Belić Biloglav i  izložene slike T. M. Bilosnića. Uz domaćina u programu su sudjelovali i Đino Longin, umjetnički fotograf i Miguel Juan Vilhar, keramičar. Kako je upriličeno i sjećanje na poznatog zemuničkog drvodjelca Šimu Zubčića poznatog kao Bačvar, večeri se pridružila i njegova unuka Nada Zubčić. 

Četvrta večer bila je posvećena kubanskoj glazbi i poeziji, te predstavljanju i čitanju pjesama iz Bilosnićeve zbirke  „Havana blues“ nagrađene Nagradom „Antun Branko Šimić“. U programu su uz T. M. Bilosnića sudjelovali i, nekad radijski voditelj, Dejan Golem, danas voditelj Media oglasi d.o.o., Sanja Knežević Golem, prof., te pjesnik i pjevač Damir Bilosnić. Tom prigodom izveden je i performans „Havana blues“. 

Tradicionalna multimedijalna manifestacija „Odisej pod murvom“ , koja se ove godine organizira po 12. put za redom, završena je u subotu 21. kolovoza 2021. godine virtualnim obraćanjem Bilosnića svojim prijateljima u svijetu, pjesnicima u Španjolskoj, Puerto Ricu, Americi, Rumunjskoj, Albaniji, Sloveniji, Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj, Kubi, Ukrajini, Makedoniji, Italiji i drugim zemljama. U Galeriji „Sveta Katarina Aleksandrijska“ u Zemuniku, koja je organizator ovih događanja, na hrvatskom i španjolskom jeziku čitale su se pjesme iz Bilosnićevog  ciklusa „TIGAR ŠETA SVEUČILIŠTEM U SALAMANCI“ / EL TIGRE PASEA POR LA UNIVERSIDAD DE SALAMANCA, koje je na španjolski prevela hispanistica dr. Željka Lovrenčić. 

Kako se manifestacija održava u čast rođendana pjesnikove majke, i u čast Blagdana Kraljice mira – Kraljice Hrvata, zaštitnice Župe Zemunik i Dana Općine Zemunik Donji, manifestaciju je svojim dolaskom i pozdravom podržao i načelnik općine Zemunik, gosp. Ivica Šarić.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.