Kolumne

ponedjeljak, 21. lipnja 2021.

Zbirka priča za djecu Dragutina Rucnera - "Djedove priče unucima"


vrijeme: 19.06.2021.
mjesto: Dubrovnik

U organizaciji festivala „Ana u Gradu“, Dubrovačkih muzeja i obitelji Rucner u subotu, 19. lipnja, u Kneževu dvoru održana je promocija zbirke priča za djecu „Djedove priče unucima“ autora Dragutina Rucnera (1910. - 1996.). Riječ je o poznatom hrvatskom ornitologu i glazbeniku te djedu violončelistice Ane Rucner.

Knjiga koju je dugo pripremala čelistica Snježana Rucner, Anina majka, objavljena je prošle godine u nakladi Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskoga slova, a ilustrirana je divnim ilustracijama, slikama i crtežima Ivana Antolčića (1928.-2019.), hrvatskog kipara, grafičara i ilustratora.

''Djed Dragec napisao je svojim unucima prvu priču 29. studenog 1979. godine. Nazvao ju je “Žablji telefon”. Nakon toga, napisao ih je još pet. Pričice za dušu. Svih ovih godina čuvala sam ih kao posebno blago u ladici starinskog pisaćeg stola, u fasciklu na kojem sam napisala: “Dedine priče za unučiće”. Strpljivo su čekale. Vjerujem da su čekale objelodanjivanje u 110. godini od rođenja iznimne osobe i znanstvenika Dragutina Rucnera'', istaknula je Snježana Rucner, Anina majka.
''S obzirom na to da je ta knjiga nedavno izdana, kao obitelj došli smo na ideju da je u sklopu festivala „Ana u Gradu“ predstavimo Dubrovčanima. Htjeli smo da dobije pozornost u Dubrovniku, kako zbog moje obitelji, tako i zbog moga djeda koji mi je puno značio. I dan danas kada imam neki problem, pomolim se i pomislim na njega'', naglasila je Ana Rucner.
U sklopu promocije zajednički mini-koncert održali su Ana i njezini roditelji, Snježana i Dragan Rucner te Marko Noa Škrinjar.
Dubrovački muzeji podržavaju Anu Rucner od prvog festivala „Ana u Gradu“, a ove godine suradnja je proširena i programom za djecu.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.