Kolumne

srijeda, 2. lipnja 2021.

Ivan Katić | Akvarij

 
Prvi, skromni akvarij u Splitu pojavio se daleke 1928. na prvom vrhu Marjana pa onda 1934. nešto veći da bi se konačno 1955. otvorio veliki akvarij pri Institutu za oceanografiju i ribarstvo na punti, rtu Marjana. U to vrijeme bio je to najveći akvarij na istočnoj obali Jadrana. 

Da biste došli do akvarija morali ste autom ili autobusom proći cijeli Marjan pa se onda spustiti skalinama do palmi i prekrasne zgrade Instituta. Na ulazu u akvarij bio je prepariran veliki, preko 2 metra dugački morski pas s iskešenim, oštrim zubima i izazivao je strahopoštovanje. Unutra je bilo 25-26 velikih bazena i centralni, kružni. U bazenima su bili stanovnici našeg mora: ribe, školjkaši, glavonošci, koralji… U zraku se osjećao miris mora i joda, čulo se filtriranje. Centralni bazen bio je impozantan i u njemu su bili veliki primjerci: komarče, lubini, zubaci, palamide, morski psi, kornjače. Mogli ste vidjeti raže, ugore, škrpine, špare, glamce, babice… lignje, sipe, hobotnice, periske, volke, pedoče, nanare… Nanare ili kako moj unuk kaže ogrce (koja lipa rič, a u vokativu jednine ogrče!).

Obilazak akvarija bio je i mali izlet. Trajalo je to do 1986. a onda su ga zatvorili, tko će to održavati.

Danas djeca mogu vidjeti ribe, ali mrtve na peškariji ili na slikama, televiziji. Uživo samo ako imaju masku i peraje pa zarone. Možda naiđu i na morskog psa.  


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.