Kolumne

ponedjeljak, 3. svibnja 2021.

Banka naplatila naknadu na donaciju dječjoj udruzi u iznosu donacije


Sjećam se kad mi je mama dobivala plaću u gotovini i bila je sretna zbog toga što je onda zaista i dobila cijelu plaću. Danas smo prisiljeni dobivati plaću preko posrednika - banke - i za to si banka, ne oravši ni kopavši, naplaćuje proviziju. Jedini joj je posao odlučivati koliko veliku proviziju će uzimati i kakve bi sve naknade mogle uvesti da ostvari prihod, a pogotovo sad u vrijeme ove korona krize jer je dobit pala pa to nekako treba nadoknaditi raznim naknadama na račun, naravno, klijenata.

Osnivač sam i predsjednik udruge Mlada pera koja potiče dječje literarno stvaralaštvo i objavljuje te dječje radove na portalu Top generacija i u zbornicima, slikovnicama, bojankama...što djecu izuzetno veseli jer bez obzira osvojili nagradu ili ne njihov rad je javno objavljen i arhiviran za pokazivanje budućim potomcima.

Sve to naravno i košta pa se osim na dotacije JLS oslanjamo i na donacije građana, a s ponosom mogu reći da smo do danas dobili i dvije donacije iz inozemstva. Prošle godine jednu iz Njemačke, a prije neki dan i iz Londona.

Neka dobra duša donirala je dječjoj udruzi Mlada pera 50 kn, a banka je naplatila naknadu na to donaciju u iznosu - 50 kn.

To su dva primjerka zbornika ili slikovnice, zapravo trebala su biti, ali je donaciju prisvojila banka!

Na upućeni prigovor dobivam odgovor vrlo ljubaznog službenika banke da je sve po propisima i da zapravo Erste banka ima najmanje naknade među bankama što bi vjerojatno moralo značiti da mogu biti sretan što je iznos donacije bio dovoljan za naknadu jer bi u nekoj drugoj banci još morao platiti banci što je netko donirao udrugu!

Prošle godine na donaciju 10€ iz Njemačke mi nije naplaćena naknada! - zbunjeno odgovaram, a odgovor službenika sam si preveo kao "Nemojmo o lanjskom snijegu!"

Dakle, dragi podupiratelji udruge Mlada pera iz inozemstva, izvučena pouka bi bila sljedeća: ako želite donirati udruzi a da donacija ne završi u džepu banke ne smijemo biti transparentni, donaciju šaljite u kuverti, jeftinije je, a novac na kraju ipak završi na računu udruge!

P.S.: Jesam li napomenuo da je ova donacija iz Londona napravljena s Revolut računa?

Gorkić Taradi
predsjednik udruge Mlada pera

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.