Kolumne

petak, 16. travnja 2021.

Kazalište Vinkovci | Ivana Šojat: 'Štajga ili put u maglu'


vrijeme: 21.04.2021. 17 h
mjesto: Vinkovci


Predstavljanje romana Ivane Šojat 'Štajga ili put u maglu' će se održati u Gradskom kazalištu 'Joza Ivakić' u Vinkovcima, u srijedu, 21. travnja, u 17 sati. Uz autoricu, na predstavljanju sudjeuju Seid Serdarević, Zrinka Turalija Kurtak i Zdenko Rečić.

"Štajga ili put u maglu" roman je o Hrvatskoj danas, o zemlji koju napuštaju mladi, u kojoj sve završava kao na slijepom peronu, o ljudima koji moraju pronaći sebe da bi mogli shvatiti druge. O ljubavi, koju treba njegovati poput krhke biljke, o obitelji koja nestaje. Ivana Šojat ispisala je posvetu željeznici i vremenu u kojem je gradić u panonskoj ravnici imao perspektivu, ljudima koji su zaspali i zapeli u noćnoj mori, ali koji imaju nadu da će se iz nje probuditi.

Andrija, šef željezničkoga kolodvora u Vinkovcima, popularne štajge, svakodnevno balansira između dvije pustoši, one na željeznici, ali i one u vlastitoj kući. On je dragovoljac Domovinskog rata sa svojim traumama i tugama, živi svjedok vremena kad su Vinkovci, a s njima i Slavonija, bili “pupak svijeta”, ali jednako tako i svjedok propasti ne samo željeznice već i grada. Njegovi sinovi odlučili su prekinuti generacijsku tradiciju rada na željeznici i uputili se na rad u inozemstvo ili sezonski na more. A njegov brak s Katarinom na svakodnevnoj je kušnji učmalosti, dosade i nemogućnosti da se učini promjena.

“Što se više udaljavamo od te mladosti, to nam se češće vraća misao o uništenju, o onome što smo propustili. Sve što teglimo u sebi, sve što je preko nas prešlo. Oblikuje nas to. Ne znamo kakvi bismo bili bez toga. Zato nismo ono što smo propustili. I teško nam je, teško nam je o tome govoriti. Ne može čovjek govoriti o neostvarenom. Sve žalopojke o neostvarenom su nagađanja. ‘Ne možemo sanjati budućnost’, kažem Kati, koja u sanjarici iz kredenca traži pojmove ‘vlak’, ‘vojska’, ‘alkohol’, ‘opijanje’, ‘željeznica’, ‘pjevanje’, ‘kavana’. Kata me ne sluša. Slovka pojmove za dešifriranje magijskih poruka što ih snovi dovlače iz budućnosti.”

Nagrade predstave "Štajga":
• na 27. Festivalu glumca (2020.) Vladimir Andrić dobitnik nagrade „Fabijan Šovagović” za najboljega glumca, sa ulogom Andrije
• medijska nagrada Zlatni Studio 2021. u kategoriji “najbolja kazališna predstava”
• medijska nagrada Zlatni Studio 2021. Miroslav Čabraja proglašen najboljim u kategoriji “najbolja muška kazališna uloga” sa ulogom Mate

Predstava je uvrštena na program Festivala PROLOG, 27. Festivala glumca, 31. Marulićevih dana; Krležinih dana, Festivala BOK.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.