Kolumne

ponedjeljak, 19. travnja 2021.

Ivo Mijo Andrić | Senka Pavlović: Smehom protiv korone

 

Narodni recepti za suzbijanje korona virusa
Senka Pavlović: SMEHOM PROTIV KORONE, Zbornik humora, Prosveta, Beograd, 2020. godine

Virusna pošast zaraznog imena „korona“ koja kod osoba slabijeg imuniteta uzrokuje bolest ranije određenog imena i prezimena „covid 19“ digla je na noge političare, medicinare, farmakologe, virusologe, imunologe, sociologe, psihologe, genetičare i druge stručnjake i laike, a narod stjerala u kuće i domove kao ovce u torove. Pritom je, po preporukama kriznih štabova, zatvorila granice država i državica, umrtvila željezničke i autobusne stanice i kolodvore, prizemljila avione, helikoptere i druge letjelice, ostavila mnoge radnike bez posla, obustavila rad tvornica, škola i fakulteta, posijala strah među ljudima, udaljila nas na dva metra odstojanja od drugih ljudi, a moćnu medicinu i farmaciju učinila nemoćnima do neprepoznatljivosti. Tako je na djelu pokazala snagu biološkog oružja o kojoj se priča još od prvog svjetskog rata, a koja je praktično primijenjena u nekim ratnim sukobima i tajno testirana u mirnodopskim vremenima. Kada, gdje i na kome, to samo znaju oni koji su vršili ili vrše  testiranja na ljudskoj populaciji. Kako su svjetski ratovi za sada izašli iz mode, a lokalni ne daju željene rezultate zaraćenim stranama i inicijatorima tih sukoba, primjena biološkog oružja od strane prirode i ljudi kao metoda ograničenja rasta svjetske populacije, osobito starije i bolesnije, u naravi nije isključena i ne može se u potpunosti odbaciti. Utoliko prije, ako je riječ o velikim svjetskim projektima iza kojih stoje moćne neformalne sile i do ludila bogati pojedinci.

Nabacujem ove teze kao podlogu za moguće drugo mišljenje o istoj temi odnosno bolesti koje se mjesecima povlači po internetskim portalima i u izjavama mnogih političkih zvaničnika i stručnjaka iz tih oblasti. Drugo mišljenje ponekad može biti dobar putokaz u rješavanju krize i otklanjanju posljedica izazvanih djelovanjem, bez mikroskopa nevidljivog neprijatelja - korona virusa. Kad se lijek pronađe i prašina slegne, revni analitičari iz raznih područja društvenog života daće svoj sud i reći nam šta se zapravo desilo 2019/20 godine u nestabilnom svijetu. Do tada medicini i farmaciji ostaje zadaća da riješe problem koji je cijelu planetu o jadu zabavio. A piscima, aforistima, humoristima, satiričarima i ljudima spremnim za šalu, da smišljaju duhovite umotvorine u obliku viceva, šala, pošalica, humoreski, anegdota, aforizama, epigrama, smiješnih pjesama i drugih produkata ljudskoga duha i literarnog izričaja.

Da svi gore spomenuti ne bi ostali uskraćeni za javnu promociju svojih misli i djela u doba korone, pobrinula se vrijedna književnica Senka Pavlović, koja je ekspresno prikupila bogatu humorističku građu za zbornik pod naslovom Smehom protiv korone. Tako je prvom političko-medicinskom mišljenju, pridodala drugo odaslano iz misli i usta naroda koji zbog svoje brojnosti i mudrosti više vidi, čuje i na vlastitoj koži osjeti učinke djelovanja virusa i njegovih marketinških i medijskih promotora. Čije će misli i djela na kraju prevagnuti, živi bili pa vidjeli.

Prije donošenja odluke o izradi ovog duhovitog, a samim time i duhovnog zbornika, priređivačica je pošla od toga da je smijeh lijek, a humor trajna terapija koja nema nikakve nuspojave odnosno kontraindikacije što ih imaju gotovo svi drugi farmaceutski proizvodi. On jednako djeluje na dijete od jedne i starce od sto jedne godine. Smijeh je besplatan i neograničeno koristan, dok su lijekovi skupi i vrlo često štetni po zdravlje čovjeka. Uz to, smijeh je najbolji odgovor na sve izazove i probleme koji nas okružuju i koje moramo rješavati. I na poznate i na nepoznate. Smijeh vraća nadu i tjera depresiju i beznađe. Smijati se znači biti. Biti blizak s drugima kad im je najteže. Razumjeti ih. Pružiti im utjehu i potporu u prevladavanju poteškoća na koje su naišli. Smijeh je sve! Lijek je samo lijek koji ublažava ili otklanja određene tegobe. Smijeh djeluje istodobno na sve ljudske organe i napaja ih novom energijom, snagom, svježinom i vedrinom.

Zbog sistematičnosti koronarne i kovidske građe, Senka Pavlović je zbornik posložila u tri dijela s naslovima: Narod protiv korone; Šta kaže struka i (Na)strane šale. Treba istaknuti da je raznovrsne sadržaje knjige obogatio i bitno pojačao stručno-analitički predgovor vrsnog afoririste i satiričara Aleksandra Čotrića, koji je dao višedimenzionalan osvrt na ulogu i važnost humora i smijeha u prevladavanju kriznih stanja u svjetskoj zajednici, kakvo je stvoreno pojavom korona virusa i globalizacijom njegovih nesagledivih štetnih učinaka. 

U prvom dijelu nalaze se aktuelne narodne umotvorine o korona virusu koje su nastale u svakodnevnoj međuljudskoj komunikaciji, zapisane na internetskim portalima, u dnevnim novinama, SMS-ovima, ili izgovorene u radijskim i televizijskim emisijama. Da je naš narod duhovit i da udara brigu na veselje i u najtežim situacijama, općepoznata je i neprijeporna činjenica. Za ilustraciju te konstatacije prepisujem samo neke biserne i grafitne misli o koroni i njezinom gostovanju u našim zemljama i osjetljivim tijelima. A one glase ovako:

*Prošle godine nisam išao na more. Ove neću ni na ulicu.

*Mart u kući. April u kući. Maj na psihijatriji.

*Samo samoizolacija Srbina spasava.

*Ostani kod kuće zbog nas koji smo žiranti.

*Kad bi se barem dobrota širila kao korona virus.

*Izađu Čak Norise. Protiv korone bori se.

*Sreli se grip i korona. Pita grip koronu: Sestro kako ide posao? Kod mene skroz stalo. Korona odgovara: Brate loš ti je marketing.

*Kinezi poručuju da se strpimo sa ovim virusom. U septembru izlazi verzija „korona 20“ i „korona 20 plus“.

Šala je najbolji lijek protiv svake pošasti i onih koji je stvaraju i šire među ljudima. Ona šalje brigu u zaborav i štiti psihu od velikog stresa. Istina je da je marketinško-medijska prenapuhana priča o smrtnosti korona virusa, unijela strah među sve narode svijeta. Istina je i da su virus pokupile i neke poznate ličnosti poput premijera Ujedinjenog Kraljevstva Borisa Johnsona. Ali je i živa istina da virus uglavnom napada stare, bolesne i nemoćne i da su oni najugroženija skupina stanovništva. Dio njih je, uz dodatak korone, zahvaljujući vlastitim, uglavnom neizlječivim bolestima, završio druženje s ovim svijetom. I ništa tu nije čudno ni neprirodno. Mnogi od njih bi jednako prošli i bez korone, jer životni vijek nije neograničen. Hrvatski ministar zdravstva, što je dobar i pohvalan primjer, za svaku je preminulu osobu naveo bolesti koje su bile uzrok, a koronu naznačio tek kao dodatnu posljedicu koja je ubrzala kraj bolesničkih muka. I sam pripadam rizičnoj skupini, ali me korona nimalo ne brine. Više me brinu oni koji šire priču o virusu kao smrtnoj opasnosti za sve ljude svijeta.

Drugi dio zbornika popunjavaju aforisti kao stručnjaci za kratke misli, čiju je dubinu i širinu teško odrediti bez ozbiljnijeg dubinskog promišljanja. Autorica je za taj dio knjige potražila pomoć i podršku od više desetaka renomiranih aforista sa područja Balkana. Većina se rado odazvala na njezin poziv i u kratkom roku sročila više stotina aforizama i epigrama koji se iz raznih uglova bave problematikom korona virusa. Evo šta su o koroni i povodom nje zapisali neki od zastupljenih autora:

Josip Balaško: Za vrijeme korona virusa neće se ukidati ni zastupnički imunitet.

Milovan Berić: Bolje je da se mjere ukidaju postupno, nego posthumno.

Radivoje Bojičić: Pljuvanje preko tabloida doprinosi širenju epidemije.

Miloš Vasić: Šta kaže struka; smemo li do frižidera?

Slavomir Vasić: Ma koja, bre, korona? Budimo pozitivni?

Živko Vujić: U potrazi za virusom, ne izlazite iz kuće.

Mladen Vuković: Novinarska patka je da koronu prenose kokoši.

Igor Braca Damnjanović: Kada je korona pokazala svoje pravo lice, stavili smo maske.

Radivoje Rale Damjanović: Ko preživi virus, čekaju ga izbori.

Rade Đergović: Ostajte ovdje! Dok ne prođe pandemija.

Mitar Đerić: Zarazi, pa vladaj!

Bojan Ljubenović: Toliko perem ruke da sam izlizao liniju života.

Tomislav Supek: Korona se širi skoro kao državna birokracija.

Sadržaj aforizama otkriva da su aforisti bili podosta oprezni u komunikaciji s korona virusom. Razlog tome treba tražiti u njihovim godinama života i bolestima koje su prikupili  dosadašnjim načinom življenja. Naime, većina je napunila ili se približila osmoj deceniji života, a broj njihovih bolesti najbolje znaju liječnici opće prakse. Iz preventivnih razloga zato se s korona virusom nije šaliti, iako je on teoretski dio mrtve prirode koja praktično oživi kad nam uđe na nos i dokopa se slabašnih pluća. 

U trećem dijelu zbornika zabilježeni su vicevi, šale, dosjetke i druge misli naših i drugih naroda i narodnosti. Kako u toj sferi humorističkog usmenog i pisanog stvaralaštva prednjače Bosanci, prepisujem tri kratka aforistično-satirična koronarna b-h vica:

  • Konačno živim kao papa. Samo izađem na balkon i mahnem raji.

  • Mi u Bosni se ne plašimo da će nam djeca prenijeti virus. U Njemačkoj su.

  • Gdje je bila korona kad sam se ženio?

Iz bugarske perspektive, priprema za noćni izlazak u vrijeme karantene izgleda ovako:

  • Okupao sam se, obrijao i namirisao, jer mi predstoji izlazak na balkon.

Vezano uz koronu i covid 19, Ukrajinci se pak žale: 

  • Danas vlasti pokušavaju da nam zatvore usta zaštitnom maskom.

A Rusi s neoborivim argumentima tvrde:

  • Korona je druga faza penzione reforme.

Crnogorci po običaju najveću opasnost od korone vide u susjednoj državi, pa vele:

  • Ako ovaj virus uđe u Beograd, pobiće pola Crne Gore.


I tako, misao po misao, riječ po riječ i o korona virusu sastavi se cijela knjiga kao svjedočanstvo vremena u kome danas živimo. Sam virus po jednima je proizvela priroda, a po drugima ljudi. Opet; po jednima desilo se to u Kini, a po drugima, izvezeno je kao američki biološki proizvod, jer se Tramp za svoga mandata odrekao ratovanja po svijetu i tako odložio realizaciju nekih ranije pripremljenih planova. A tih planova revnih američkih  službi bilo je i ima kao u priči. Treći opet misle da je sve to ujdurma trusta bogataša, spominjući ime jednoga Billa koji se, uzgred budi rečeno, ne preziva Clinton.

Uz koronu, kako i priliči modernom vremenu, vežu se razne teorije i prakse urote, premda je kao dan, ili noć, jasno da postoji samo jedna istina. A nju znaju jedino oni koji su najbliži korona virusu, a koji nikada neće oboljeti od bolesti „covid 19“. Jer, oni imaju imunitet zaštićen u najmoćnijim svjetskim bankama i korporacijama. Ko u to ne vjeruje, neka pita one koji to znaju bolje od nas običnih malih ljudi. I neka smišlja nove šale, viceve, dosjetke, aforizme i epigrame za drugo, dopunjeno izdanje zbornika Smehom protiv korone 2. Jer, drugi val pandemične epidemije ili epidemične pandemije samo što nije započeo… A treći, četvrti i enti, slijede u nastavcima kao crtani filmovi ili sapunice… Jao si ga nama!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.