Kolumne

utorak, 9. ožujka 2021.

Narcisa Potežica | Amos Oz: "Što čini jabuku?"



Piše Narisa Pitežica, mr.sc.


Početkom ove 2021.. godine izašla je kod nas nova knjiga Amosa Oza pod naslovom “Što čini jabuku?” (u nakladi Frakture, a s hebrejskog je prevela Andrea Weiss Sadeh). Amos Oz, jedan od najpoznatijih suvremenih svjetskih i izraelskih pisaca, koji je umro koncem 2018. godine i uz njegov najpoznatiji antologijski autobiografski roman "Priča o ljubavi i tmini" kod nas je prevedeno i tiskano je trinaest njegovih knjiga, a prije nešto više od godine dana "Fima", roman o usamljenosti u prepoznatljivom ambijentu suvremenog Izraela.

Nova knjiga "Što čini jabuku?" sastoji se od razgovora, koje je Amos Ozom vodio sa Širom Hadad, njegovom izraelskom urednicom i dugogodišnjom prijateljicom. Šira Hadad doktorirala je na djelima Šmuela Josefa Agnona na Sveučilištu Columbia, radila je kao urednica suvremene hebrejske proze u izraelskoj nakladničkoj kući Keter, a trenutačno radi kao samostalna urednica i piše scenarije za dramske serije.

U ovoj zborci na 176 stranica objavljeno je šest razgovora koji ukazuju na srž prijateljstva s njegovom urednicom, a nastali su prije više od desetak godina, točnije 2008.

Podnaslov je “Šest razgovora o pisanju, ljubavi, osjećaju krivnje i ostalim užicima” ukazuje da su to intervjui, naravno pomno izabrani, jer je u njima obuhvaćena osnova njegova životnog puta i svjetonazora koje je svojim djelima na neki način slao svima oko sebe tijekom pripovijedanja njegova životnog puta. Kroz intervjue s Ozom ponovo su oživljeni trenuci koji su i bit njegova književnog djela i kroz njih je ostavio poruku svijetu. To je knjiga iznimnih razgovora, to je esencija cjeloživotnog dijaloga koji je veliki pisac vodio sa sobom i svijetom koji ga okružuje. Pred čitatelje postavljaljeni su dijalozi koje je pisac vodio s urednicom njegovih djela ali i prijateljicom Širom Hadad, pa je to najintimniji portret Amosa Oza. Knjiga donosi Ozova razmišljanja o djetinjstvu, odrastanju, važnim knjigama i autorima, o stvaralačkom procesu i nadahnuću, o pitanjima ljubavi i braka, roditeljstva, odnosu među ljudima.

Tako u razgovoru, među ostalim, govori zbog čega je promijenio ime nakon majčina samoubojstva, sjetimo se da mu je pravo ime Klausner, rodio se ulici Amos u Jeruzalemu, dok prezime Oz uzima jer to znači i hrabar, snažan kakav je želio postati kad je sa četrnaest godina otišao u kibuc, gdje je upoznao buduću ženu, oženio se, rodila mu se djeca i tamo je ostao preko tri desetljeća.

U zbirci razgovora "Što čini jabuku?" govori o specifičnosti stvaralačkog čina i zašto je napisati roman isto kao sagraditi čitav Pariz od šibica i ljepila. A više puta se navodi njegovo objašnjenje stvaralačkog čina pisanja i uspoređuje s pripovijedanjem :“… Što čini jabuku? Voda, zemlja, sunce, drvo jabuke i malo gnojiva. Ali ona nije nalik nijednoj od tih stvari. Napravljena je od njih, ali nije im nalik. Tako je i s pričom, i ona je sigurno načinjena od zbroja susreta, iskustava i slušanja.”

Zatim saznajemo kako Amos Oz razmišlja o važnim životnim pitanjima, govori otvoreno i intimno o svemu što je važno njemu i svima nama – govori o ljubavi i o seksu, o feminizmu i fanatizmu, prošlosti i budućnosti. Također odgovara i na pitanje može li književnost promijeniti čovjeka i može li se uopće promijeniti svijet.

Knjiga i razgovori u njoj su duboko emotivni, osjeća se toplina i spontanost ali i njegov posebno karakterističan humor i ironija čime su prožeta Ozova razmišljanja o djetinjstvu, odrastanju, važnim knjigama i autorima, o stvaralačkom procesu i nadahnuću istinski će zasjati dok s prepoznatljivom mudrošću i jasnoćom bude dodirivao osim pitanja među ljudima u ljubavi i braku, važnu temu politike i vjere, starenja i smrti.

To je esencija cjeloživotnog dijaloga koji je veliki pisac vodio sa sobom i svijetom koji ga okružuje, ali je to ispovijed iskrena, bez tabua i laži. Ova zbirka razgovora je najosobnija je knjiga Amosa Oza, kao što mnogi ističu - jednoga od najutjecajnijih intelektualaca 20. stoljeća, knjiga koja kroz razgovor s velikim piscem donosi prva i posljednja pitanja našeg postojanja, sve ono od čega je izgrađen i njegov život od djetinjstva, sudjelovanje u ratu, stvaranje Izraela ali i njegovo veliko mirotvorstvo i zagovaranje mira i suživota. Sve je tu po čemu ga prepoznajemo, poštujemo, volimo i sada još bolje upoznajemo pisca koji se rodio, živio i umro u Izraelu a svojim djelom jedan je od velikana našega vremena.

“Ova knjiga otkriva Amosa Oza onakvoga kakvoga smo poznavali mi, njegovi prijatelji: otvorenog i s nevjerojatnim smislom za humor i ironiju.” – David Grossman

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.