Kolumne

utorak, 23. veljače 2021.

'Putujuće knjižnice bez granica' – održan prvi online susret knjižničara iz Hrvatske i Španjolske
Knjižničari iz Hrvatske i Španjolske (Katalonije) prvi put su se susreli online 18.2.2021., kako bi se upoznali i razmijenili osnovne informacije o knjižnicama iz kojih dolaze te dogovorili daljnju suradnju u projektu Erasmus+ projekta 'Putujuće knjižnice bez granica'.

U ovom prvom virtualnom sastanku partnera, koji je protekao u vrlo srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, uz knjižničarke iz Hrvatske, sudjelovali su predstavnici knjižnica iz Barcelone i Lleide te predstavnici Ministarstva kulture Vlade Katalonije.

U održanim prezentacijama, hrvatska strana izložila je ciljeve projekta i plan aktivnosti te predstavila Društvo knjižničara kao nositelja projekta te same knjižnice iz kojih dolaze sudionice u projektu. Partnerima iz Katalonije osobito je bio zanimljiv dio prezentacije o pokretnim knjižnicama u Hrvatskoj, njihovoj stručnoj organizaciji i aktivnostima među kojima se ističu festivali bibliobusa koji se u Hrvatskoj organiziraju redovito već više od 20 godina. Katalonski partneri predstavili su organizaciju knjižničnog sustava narodnih knjižnica u Kataloniji te važnu ulogu koju u njemu imaju pokretne knjižnice. Posebno su predstavljena tri bibliobusa od njih ukupno 12 iz regija Lleida i Barcelona koje imaju odlično organizirane i vrlo moderne pokretne knjižnice te su upravo zbog toga i odabrane za cilj mobilnosti u okviru projekta.

Zbog aktualne situacije s pandemijom koronavirusa, planirana mobilnost u Španjolsku / Kataloniju već je jednom morala biti odgođena, s jeseni 2020. na proljeće 2021. godine. Na žalost, zbog neizvjesne situacije s pandemijom, kao i s provođenjem cijepljenja i u Hrvatskoj i u Španjolskoj, još uvijek nije poznato kad će se normalizirati putovanja i boravak u drugim zemljama. Stoga je dogovoreno da se mobilnost još jednom odgodi za nekoliko mjeseci te bi se prema sadašnjem planu trebala provesti u rujnu 2021. U međuvremenu, nastavit će se virtualni susreti između partnera, a izrađena je i mrežna stranica na kojoj se može pročitati više i o samom projektu i o partnerima, a dostupna je na poveznici https://erasmusbibliobus.wixsite.com/home

O projektu:

Putujuće knjižnice bez granica naziv je prvog Erasmus+ projekt Društva knjižničara Bilogore, Podravine i Kalničkog prigorja prihvaćenog putem Poziva na dostavu projektnih prijedloga za program Erasmus+ za 2020. godinu kojeg provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Provodi se u području Ključne aktivnosti 1 - obrazovanje odraslih i odobrena mu je financijska potpora u iznosu od 3.842 eura. Traje godinu dana (15.12.2020.-14.12.2021.), a u njemu sudjeluju dvije knjižničarke, članice Društva kao nositelja projekta: Silvija Perić, viša knjižničarka iz Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica i Ljiljana Vugrinec, knjižničarska savjetnica iz Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ Koprivnica.

Partner u projektu je Ministarstvo kulture Vlade Katalonije, autonomne pokrajine u Španjolskoj, preko svoje Uprave za knjižnice (Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya Biblioteques. Generalitat de Catalunya). U suradnji s partnerima iz Katalonije, u okviru projekta u planu je mobilnost u Španjolsku u trajanju od 9 dana, gdje će sudionice projekta boraviti u studijskom posjetu katalonskim gradovima Barceloni (Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona) i Lleidi (Biblioteques Lleida)

Posjetit će niz knjižnica i upoznati se s njihovom radom i programima, s posebnim naglaskom na organizaciju i djelovanje bibliobusa. Krajnji je cilj mobilnosti, kao i projekta u cjelini, primjenom naučenih znanja iz primjera dobre prakse poboljšati knjižnične usluge u knjižnicama na području Društva, posebno u ruralnim područjima, i to osobito unapređivanjem rada i usluga pokretnih knjižnica – bibliobusa u regiji.
Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.