Kolumne

utorak, 23. veljače 2021.

Objavljeni finalisti Nagrade Ivan Goran Kovačić


vrijeme: 22.02.2021.
url: http://igk.hr/
Alen Brlek, Stipe Grgas, Marijana Radmilović, Evelina Rudan i Nada Topić finalisti su Nagrade Ivan Goran Kovačić, koja se dodjeljuje za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, priopćili su organizatori pjesničke manifestacije Goranovo proljeće.

Pet finalista Nagrade izabralo je prosudbeno povjerenstvo od stotinjak prijavljenih naslova iz dvogodišnje hrvatske pjesničke produkcije.

Alen Brlek u finale je ušao sa zbirkom "Sang" (HDP, 2019), Stipe Grgas sa zbirkom "Zablaće" (Meandarmedia, 2019), Marijana Radmilović sa zbirkom "Putovanje oko tijela" (Meandarmedia 2019), Evelina Rudan sa zbirkom "Smiljko i ja si mahnemo" (Fraktura 2019), a Nada Topić sa zbirkom "Stope u snijegu" (Meandarmedia 2019).

Prosudbeno povjerenstvo u kojemu su Dorta Jagić, Miroslav Mićanović i Branislav Oblučar ocijenilo je da je "Sang" Alena Brleka knjiga koja svjedoči o mogućnosti pjevanja o svijetu i svetome, bez upadanja u praznu brbljavost.

Za "Zablaće" Stipe Grgasa povjerenstvo smatra da je ta zbirka pjesnički iskorak teoretičara u poetsku kartografiju vlastitog rodnog mjesta.

Jezik i tijelo, ocjenjuje povjerenstvo, izazovna su teme knjige pjesama Marijane Radmilović "Putovanje oko tijela", organizirane vrlo narativno i vođene impulsom traženja onoga što je bilo živo i što iz, ne uvijek dohvatljivih razloga, uzmiče pred osjećanjem propadanja.

"Smiljko i ja si mahnemo" zbirka je, po mišljenju povjerenstva, koja iznova pokazuje da Evelina Rudan kao malo tko u našoj poeziji čakavici zna udahnuti lakoću i živahnost.

Knjiga pjesama Nade Topić "Stope u snijegu" ističe se originalnim pristupom po mnogočemu zahtjevnoj lirskoj građi, ocijenilo je tročlano povjerenstvo.

Nagrada Ivan Goran Kovačić dodjeljuje se za najbolju izvornu pjesničku knjigu tiskanu u dvogodišnjem razdoblju, čije su prvo izdanje objavili nakladnici registrirani u Hrvatskoj i koja nije posredovana prijevodom.

Nagrada se dodjeljuje od 2019. godine, u okviru manifestacije Goranovo proljeće, naizmjenično s nagradom Goranov vijenac za izniman doprinos hrvatskoj poeziji. Sastoji se od novčanog dijela u iznosu od 10.000 kn, plakete te skulpture, rada akademskog kipara Igora Rufa.

Prva dobitnica Nagrade Ivan Goran Kovačić bila je Martina Vidaić za knjigu "Mehanika peluda", a novi laureat ili laureatkinja bit će proglašen 15. ožujka, uoči početka Goranovog proljeća.

U konkurenciji za Nagradu našle su se knjige objavljene u razdoblju od 1. studenog 2018. do 31. listopada 2020. godine. (Hina)

zvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.