Kolumne

utorak, 12. siječnja 2021.

Međunarodni festival '50 Poems for Snow', Sisak 2021.

 



U Sisku je 10. siječnja 2021. godine održano peto uzastopno izdanje međunarodnog festivala 50 Poems for Snow. Pjesnici su tako pokazali sav svoj entuzijazam i čvrstinu duha te su se na poziv organizatora Siniše Matasovića okupili usprkos nedavnom razornom potresu i naknadnim podrhtavanjima tla. Čitanje je održano u 19 sati na Šetnici Slave Striegla uz Kupu, pored prepoznatljive skulpture A.G. Matoša.

Festival se održava u brojnim hrvatskim i inozemnim gradovima, prema propozicijama u noći nakon prvog obilnijeg snijega. Smisao festivala je upozoriti ljude na potrebu očuvanja prirode i ublažavanja utjecaja klimatskih promjena. U svakom gradu u službenom dijelu programa nastupa troje pjesnika. Najprije čitaju jednu pjesmu svjetski poznatog pjesnika/inje odabranog od glavnih organizatora u Zagrebu (ove godine to je bila japanska pjesnikinja iz 9. stoljeća Ono no Komachi), a zatim nekoliko svojih autorskih pjesama. Specifičnost ovogodišnjeg izdanja festivala u Sisku bila je u tome što su troje odabranih pjesnika izravno pretrpjeli ozbiljne posljedice potresa. Nastupili su Ivana Švragulja iz Petrinje, slikarica, pjesnikinja i ilustratorica, koautorica slikovnice za djecu 'Slatkica', Mario Lovreković iz Petrinje, autor zbirke priča 'Tamna strana užasa', zbirke poezije 'Tanatos' i koautor slikovnice 'Slatkica', te kao treći sudionik Željko Maljevac iz Siska, glavni i odgovorni urednik Novog Sisačkog tjednika nST i autor romana 'Rođen u incestu'. Posebno iznenađenje večeri i šlag na tortu priredio je osmogodišnji Noel Lovreković, uključivši se spontano u program čitanjem nekoliko waka uradaka japanske pjesnikinje na engleskom jeziku. U neformalnom dijelu festivala još su nastupili: Ivanka Blažević Kiš i Milko Kiš iz Zagreba, Bernarda Kermend iz Virovitice te Siščani: Dubravka Lazić, Nada Tušak, Branko Tompić i Sanja Domenuš.

Ukoliko okolnosti dozvole i snijeg se zadrži na tlu, organizatori će održati i premijerno izdanje istoimenog festivala u Petrinji, u utorak 12. siječnja u 18 sati, u parku pored fontane. Mole se svi sudionici na pridržavanje propisanih epidemioloških mjera.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.