Kolumne

utorak, 10. studenoga 2020.

Profil Klettov udžbenik iz hrvatskoga jezika proglašen najboljim u Europi

 

vrijeme: 09.11.2020.


Udžbenik iz hrvatskoga jezika za šesti razred 'Šestica' u izdanju Profil Kletta proglašen je najboljim udžbenikom u Europi na međunarodnom natjecanju BELMA − Best European Learning Materials Award, priopćio je nakladnik.

Skupina hrvatskih učitelja, priopćio je nakladnik, osvojila je prvo mjesto i prestižnu nagradu BELMA zbog visoke kvalitete materijala koji promiču čitanje u digitalno doba.
 
Nakladnik naglašava da su za ovaj uspjeh zaslužni ponajprije autori udžbeničkoga kompleta − učitelji Hrvatskoga jezika s dugogodišnjim iskustvom poučavanja učenika: Diana Greblički-Miculinić, Lidija Sykora-Nagy, Dejana Tavas i Krunoslav Matošević, Ela Družijanić Hajdarević, Zrinka Romić, Nataša Jurić Stanković.
 
Nagrađena učiteljica i autorica Diana Greblički-Miculinić istaknula je da su željeli stvoriti suvremen udžbenik koji svojom kvalitetom poziva na čitanje, približava književnost učenicima i otvara svjetove te je izrazila zadovoljstvo što su to prepoznali i u žiriju BELMA-e.
 
Tročlani žiri, koji čine međunarodni eksperti iz područja obrazovanja, istaknuo je kvalitetu materijala koja je idealna za promicanje ljubavi prema čitanju u digitalnom dobu.
 
Uz taj segment, naglašeno je kako je hrvatska književnost jasno pozicionirana u odnosu na svjetsku književnost. Usto, žiri je uputio nekoliko korisnih savjeta i prijedloga za poboljšanje budućih materijala poput dodavanja zadataka za rad u paru ili skupinama, rasprava i kreativnih projekata.
 
Ravnatelj Profil Kletta Dalibor Greganić istaknuo je kako u doba kada na javno mnijenje sve više utječu lažne informacije i trivijalizacija sadržaja, a sve veći utjecaj ima pseudoznanost, Profil Klett sebe vidi kao saveznika učiteljima u borbi za znanje i to smatra svojom ulogom u društvu.
 
"Znanje nikad nije bilo vrednije u svijetu brzih promjena i nesigurnosti uzrokovanih pandemijom. Ponosan sam na cjelokupni tim i učitelje koji su radili na nagrađenoj 'Šestici'. Pokazali smo da hrvatski učitelji mogu biti uspješni u Europi i siguran sam da će udžbenik pomoći mnogim učiteljima diljem Hrvatske u poučavanju naših učenika", istaknuo je Greganić.
 
U izradbi nagrađivanog udžbenika sudjelovao je i prošireni tim hrvatskih stručnjaka pa je tako za grafičko uređenje zaslužna Marina Hrupec (Studio 2M), dok je autor ilustracija Dragan Kordić.
 
Digitalni obrazovni sadržaji izrađeni su unutar IZZI digitalne platforme, a nagrađeni autori su Dejan Varga, Majda Čolak, Hana Tepeš i Andrijana Mihaljević. Udžbenik su uredile Klara Šarčević i Diana Greblički-Miculinić. (Hina)

Izvor: Cultunet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.