Kolumne

utorak, 29. rujna 2020.

Tri nova prozna naslova u projektu Besplatne elektroničke knjige

 vrijeme: 28.09.2020.


Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige, koji i dalje bilježi porast čitanja i preuzimanja e-knjiga, tri nagrađivana prozna naslova koje potpisuju suvremene hrvatske spisateljice.

To su "Nekoliko dana kolovoza“ Mirjane Dugandžije, koji ušao je u finale nagrade T-portala za hrvatski roman godine, te nagrade Jutarnjeg lista za prozno djelo godine i Vjesnikove nagrade Ivan Goran Kovačić za roman godine; zbirka rubnih proznih formi "S tetovažom nisi sam“ Dorte Jagić, višestruko nagrađivane pjesnikinje i dobitnice Goranova vijenca, te zbirka priča "Moramo razgovarati“ Tanje Mravak, za koju autorica dobila nagradu Prozak, nagradu Jutarnjeg lista, nagradu Slavić Društva hrvatskih književnika za autorski prvijenac, kao i posebno priznanje Slobodne Dalmacije za kulturu.
 
Kako se ističe u najavi novih naslova, roman Mirjane Dugandžije izdvaja se opisom skrivenog, tek naznačenog, gotovo podsvjesnog nasilja u odnosu među ljubavnicima. "Pripovjedačica o njemu ne govori eksplicitno, ono se na dva tri mjesta ostavlja kao mogućnost, ali neka razorna moć zla koja, na primjer, pulsira iz rečenica u susretu psihijatra i sedamnaestogodišnje pripovjedačice u Solunu, kao da naglašava onu mračnu stranu ljubavi i odnosa među spolovima o kojoj se rijetko govori, a još rjeđe piše", napominje se.
 
U zbirci žanrovski rubnih proza "S tetovažom nisi sam" – kratkih priča, autobiografskih zapisa, crtica i proširenih pjesama u prozi – ugledna književnica Dorta Jagić ispisuje seriju tužnih i komičnih ljudskih sudbina, najčešće uhvaćenih na egzistencijalnim raskršćima, u raskoraku, u strahu i nedoumici.
 
U zbirci priča "Moramo razgovarati" Tanja Mravak donosi dijaloško i dijalektalno bogat rukopis koji je postavljen u situacijski krš i kamenjar, a gotovo sve priče moguće bi bilo adaptirati za kazalište ili film, ocijenjeno je.
 
Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.