Kolumne

subota, 4. srpnja 2020.

Komediografski tekst „Vozel“ Aleksandra Horvata iz Ludbrega pobjednik „Kajkavskih dana u Ludbregu - Kešnerijada 2020“


4.7.2020.

Tradicionalno održavanje „Kešnerijade“ u spomen na našeg sugrađanina Mladena Kerstnera, ujedno i obilježavanje njegovih 92. godine od rođenja, nije izostalo ni ove godine. Iako pod drugačijim uvjetima koje nam je „nametnula“ situacija s pandemijom COVID19, skromno, ali ne i manje vrijedno, ljubitelji njegovih djela i humora odazvali su se na ovu svečanost.

Spomenimo najprije, da je Knjižnica, koja nosi njegovo ime, objavila natječaj za humorističnu kazališnu priču. Odazvalo se sedamnaest autora s 23 djela. Oformljena je prosudbena komisija u sastavu: Lidija Novosel, prof., Jasminka Vugrinec i Ljudmila Kladić koja je odabrala tri najbolja rada.
U ulozi moderatorice, na početku prisutnima se obratila Edita Kutnjak-Zlatar, a kasnije je riječ prepustila ravnatelju Knjižnice g. Stjepanu Stjepiću.

U pozdravnoj riječi spomenuo je, kako su autori svojim radovima sa svojim tekstovima na sve probleme i životne izazove koje nam je dijela pandemija korona virsa odgovorili smijehom i humorom. Baš u duhu književnog i umjetničkog naslijeđa Mladena Kerstnera čiji su junaci smijehom i humorom nadvladavali najteže životne teškoće.

Uvjereni smo kako će se ovi tekstovi izvoditi i tako potaknuti rad brojnih amaterskih glumačkih družina i tako , kako reče prof. Lidija Novosel, omogućiti da Kerstnerova ostavština živi i pulsira i dalje i u ovim ostvarajima, prenosi se i unosi dašak topline i blagotvornog djelovanja u našu svakidašnjicu. Kao uvod u večerašnjem događaju, glumci Amaterske Kazališne Družine „Kešneri“ odglumili su predstavu „Regica na sudu“. Za izvedbu ravnatelj Knjižnice im je uručio zahvalnice i prigodan dar.

Osvrt na sve pristigle radove i razlog zašto su odabrana baš tri rada kao najbolja, dala je prof. Jasminka Vugrinec. Za zahvalu na trudu, ravnatelj je svakoj od članica darovao po jednu ružu. U zahvali nisu izostali ni autori koji su sudjelovali u natječaju. Svi su dobili zahvalnice i nadamo se da će im to, u neku ruku biti poticaj za daljnji rad u kategoriji humorističnih priča.

Slijedio je najočekivaniji i najzanimljiviji trenutak večeri. Proglašenje najboljih kazališnih priča. Počelo se od treće nagrađene priče, pod nazivom „Mornari“ u izvedbi čitača Knjižnice. Autorica Kristina Štebih iz Čakovca dobila je priznanje i novčanu nagradu od 500,00 Kn.

Drugo mjesto pripalo je autorici Đurđi Vukelić Rožić iz Ivanić Grada za priču „Legitimacija“, a za koju je bila nagrađena s priznanjem i novčanim iznosom od 1.000,00 Kn.

Prvo mjesto za najbolju humorističnu kazališnu priču osvojio je Aleksandar Horvat iz Ludbrega, s pričom „Vozel“. Nagrađen je priznanjem i novčanom nagradom od 2.000,00 Kn.

Međutim, to nije bio kraj. Sve tri nagrađene priče ulaze u e-knjige, kao i sljedećih pet koje je odabrala prosudbena komisija:

„Export-Import po Drnjanski“, Vesne Hadelan iz Rasinje
„Turistički pratitelj“, Božidara Glavine iz Preloga
„Batučki“, Đurđe Vukelić Rožić iz Ivanić Grada
„Podravski sat“ Kristiana Pirca iz Ludbrega
„Došli su turisti“, Davorina Canjuge iz Varaždina

Sretni smo i zadovoljni, što smo unatoč gore spomenutoj situaciji, uspjeli unijeti vedrinu i smijeh kod posjetitelja, a njihova nasmijana lica dok su napuštali dvoranu, bila su nama nagradu za uloženi trud u ovu, za nas tako značajnu manifestaciju.

Izvor: Gradska knjižnica i čitaonica "Mladen Kerstner" Ludbreg

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.