Kolumne

ponedjeljak, 4. svibnja 2020.

Objavljena knjiga 'Izabranih djela' Dubravka Horvatića


vrijeme: 04.05.2020.

Knjigu 'Izabranih djela' Dubravka Horvatića, koju je priredio Božidar Petrač, objavila je Matica hrvatska u svojoj uglednoj ediciji Stoljeća hrvatske književnosti.

Petrač ističe kako je Horvatićev opus jedan je od najplodnijih opusa u hrvatskoj književnosti  druge polovice 20. stoljeća. 
Taj se opus, naglašava, kreće u rasponu od neponovljive poezije do intrigantne proze, od sjajnih putopisa do omladinskih romana, od književnih, likovnih, povijesnih, političkih i kulturološkioh eseja do kulturoloških monografija, od polemičkih tekstova do slikovnica, od antologija do uredničkih poslova, od autobiografskih do feljtona, od dramskih tekstova do scenarija za crtane i dokumentarne filmove od dnevnika do književnih i likovnih kritika.
 
Ocjenjuje kako je mogao kročiti mnogim putovima i utirati nove brazde u osvajanju prostora ljudske i literarne slobode otvarajući time i put drugima.
 
Temeljne književne razloge, smatra Petrač, nalazio je u stalnom preispitivanju povijesti i suvremenosti, smisla i svrhe čovjekove egzistencije u povijesnim io suvremenim previranjima, istine i laži, ružnoće i ljepote, zloće i dobrote, uzništva i slobode.
 
Knjiga "Izabrana djela" Dubravka Horvatića podijeljena je na pet cjelina - poezija, novele, književni, likovni i politički eseji, putopisi, autobiografska proza. Predgovor knjizi i Horvatićev Ljetopis te važniju literaturu napisao je Božidar Petrač, a popis izdanja Horvatićevih djela sastavili su Petrač i Nataša Debogović, koja je napisala tekstološku napomenu, tumač imena i izraza te rječnik. Knjiga je opremljena i slikovnim prilozima iz Horvatićeva života.
 
Dubravko Horvatić rođen je u Zagrebu 1939., a preminuo u Zagrebu 2004. Rad je započeo kao voditelj Galerije Studentskog centra, zatim prelazi u Društvo književnika Hrvatske i postaje tajnikom. Ističe se kao urednik dječjih časopisa i listova. Usto što neumorno piše i stvara djela na visokim je dužnostima u Matici hrvatskoj, a 1992. postao je potpredsjednik Matice hrvatske. Autor je više od 50 knjiga u kojima u kojima je mnoštvo pjesama, novela, putopisa, eseja, kritika te književnih radova za djecu.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.