Kolumne

ponedjeljak, 20. travnja 2020.

Online književni događaj Decameron 2020 okupio autore od 15 do 87 godina


Pred mjesec dana tri su riječke književnice – Vesna Kurilić, Antonija Mežnarić i Ana Cerovac – otvorile platformu za kolektivno književno stvaralaštvo Decameron 2020 - priče iz karantene. Ovaj projekt pokrenut je s ciljem da se virtualni krajolik ispuni kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te da se proizvede umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti otkazane kulturne programe. Za razliku od likova iz Boccacciovog originala, autori današnjeg Dekamerona koriste internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji u svakom trenutku mogu navratiti na njihovo “književno ladanje”.

U sklopu poziva za slanje priča, koji još uvijek traje, raspisano je deset tema: U svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), Junaci našeg doba (priče o solidarnosti), Ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), Povijesne pošasti (o kugi i drugim zlima), Vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), Vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o čudnovatim oboljenjima i iscjeljenjima), Ljudska komedija (humoristične priče o wc papiru i drugim nedaćama), Kuća tame (horor priče za čitanje u osami izolacije u kasne noćne sate), Deset malih epidemiologa (krimi priče za vježbanje malih sivih stanica) i Život je san (priče o utopiji isvijetu kakvog želimo vidjeti kada ponovo izađemo van).

Organizatorice priznaju da u trenutku raspisivanja poziva ni same nisu očekivale ovako plodonosan i raznolik odaziv pisaca i spisateljica. U nepunih mjesec dana na adresu uredništva pristiglo je preko stotinu priča iz svih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja, dokazujući kako je ovaj događaj inspirirao autore najraznolikijih profila, književnih usmjerenja i umjetničkih pristupa. Na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama svakodnevno se objavljuje po jedna priča, vikendom nerijetko i dvije, tako da je „Dekameron našeg doba“ ispunjen čitavim nizom pripovijesti: od introspektivnih crtica iz svakodnevnog života, preko humorističnih novela, pa sve do priča s područja spekulativne fikcije.

Jednako su raznoliki i njihovi tvorci: neki od njih iskusni su i često objavljivani pisci, drugi su nadareni početnici, neki pišu dijalektom i obrađuju zavičajne teme, drugi se javljaju iz dijaspore. Da je odaziv više nego zadovoljavajuć svjedoči i dobni raspon književnika, od kojih je najstariji učesnik rođen davne 1933. godine, a najmlađe do sada objavljene „Dekameronke“ učenice su nižih razreda srednjih škola. Čitateljske recepcije također ne manjka - publika svakodnevno prati

Decameron 2020 na Facebooku i blogu te koristi mogućnost komentiranja za pohvale pročitanih priča i ohrabrivanje autora na daljnje stvaranje.

Poseban program priprema se i za nadolazeću Noć knjige. U neformalnom druženju na virtualnom književnom ladanju pisci, čitatelji i urednice platforme u izravnom video pozivu otvorit će temu književnosti koja nastaje u izolaciji. Autori će ispričati što ih je potaknulo da se uključe u inicijativu, odakle su crpili inspiraciju i je li im pisanje pomoglo u nošenju s izazovima ovog vremena. Čitatelji će imati priliku razmijeniti dojmove i čitateljsko iskustvo u vrijeme pandemije i karantene. Susretu mogu pristupiti svi zainteresirani prijavom na obrazac na blogu Decameron 2020. Na tragu renesansnog izvornika, i ovo će druženje završiti malom literarnom igrom: u duhu projekta, sudionici će kroz književnu igru sudjelovati u zajedničkom pisanju jedne posve nove priče.

Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 - priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije, a u planu su i tiskana izdanja. Poziv spisateljicama i piscima traje do 30.04.2020. a sve dosad objavljene priče dostupne su na https://decameron2020price.wordpress.com/

Kontakt: decameron2020.hr@gmail.com
Poveznice:
Facebook: https://www.facebook.com/decameron2020price/
Web: https://decameron2020price.wordpress.com/

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.