Kolumne

nedjelja, 2. veljače 2020.

Promocija zbirke pjesama "Ljubim i ništa više" Daniele Bobinski



U subotu,  1. veljače 2020. u Kulturnom centru Mesnička održana je promocija nove zbirke pjesama Daniele Bobinski. Rezultat je to natječaja zagrebačke izdavačke kuće Diligo Liber na kojem je zbirka u konkurenciji još 33 autorska djela odnijela prvo mjesto.

U krugu obitelji, prijatelja i ljubitelja poezije knjiga je promovirana uz prigodan program u kojem su sudjelovali prijatelji glazbenici i pjevači Manuela Budišćak, Marijan Bingula, Josipa Fran, Dea Sadiković, Domagoj Pozderac, te autoričine kćeri Marija i Jelena sa scenskim nastupom.

Program su vrlo lijepo i nadahnuto vodile, te većinu pjesama recitirale, Laura i Hanna Klapka.

O knjizi su govorili izdavač Ivica Kudelić te urednica Kristina Kudelić, recenzentica Ružica Kišur Črlenec, te ilustratorica Katarina Radošević Galić. Izrazili su svoje zadovoljstvo ocjenom stručnog suda te zbirku okarakterizirali kao inspirativnu, iskrenu, nadahnjujuću knjigu u kojoj autorica hrabro iznosi svoja razmišljanja, doživljaj svijeta, života, ljudi, Boga i prirode, kroz misaone, pejzažne i duhovne pjesme. 

U svojoj recenziji Ružica Kišur Črlenec piše: "Nepretenciozno, bez ikakve nadmenosti, krajnje dopadljivo, brižnim izborom jednostavnog rječnika, pjesnikinja se iskreno i gotovo nježno obraća potencijalnom čitatelju. Duboko religiozna, pjesnikinja Bobinski nikome ne nameće vjeru. Svjedoči svoja intimna previranja, promišljanja u slobodi koju joj daje Bog i hrabro ih podastire svima nama. Promišljajući o životnim istinama, govori o duhovnosti, moralnosti i suptilno skreće pažnju na moralni glib kojim suvereno gazi suvremeno društvo. Bobinski ne teoretizira, ne kalkulira i ne koketira s onime što bi i na koji način bi bilo dobro reći, piše nam s pozicije iskustvenog, proživljenog."

Večer promocije sudionici su okarakterizirali kao prekrasno druženje u riječi i glazbi, bremenito pozitivnim emocijama i osjećajem ljubavi i radosti, koje će im ostati kao draga uspomena.

Autorica Daniela na kraju je promocije u zahvalnom emotivnom govoru, okružena prijateljima i obitelji, između ostalog rekla: "Nadam se da će ova knjiga u vašim rukama imati smisla i da ćete u njoj pronaći i koju riječ ili misao za sebe. Jer svi živimo slične živote i prolazimo slične stvari. Neke istine oduvijek su iste, i mnogi su ih prije nas proživjeli i mnogi će nakon nas. Ja ću naravno nastaviti pisati. Pokušati izdati i ostalo što čuči po folderima ili još neubličeno stoji u zakutcima moje glave. Bog zna i mjesto i vrijeme kada će i te pjesme, priče za laku noć, roman o mom dragom Viktoru, čovjeku koji je plašio ljude, predstave o prijateljima patuljcima koji su sve samo ne mali, o oživjelim likovima jedne knjižnice, postati  ukoričena ili izvedena stvarnost. Bogu hvala na svakom nadahnuću i čudesnim načinima na koji otvara moj put.  Toliko znam: sve je u Njegovoj moćnoj ruci, iz nje izlazi i u nju se vraća. Hvala mu za sve vas i za ovu divnu večer ljubavi. "

U ožujku će se održati i jaskanska promocija u Centru za kulturu Jastrebarsko, kako bi i jaskanski ljubitelji poezije dobili priliku upoznati se s novim djelom svoje sugrađanke.

Fotografije: Marin Pavelić i Antonio Lorić.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.