utorak, 17. prosinca 2019.

Predstavljanje knjige Tee Perinčić 'Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!'


vrijeme: 20.12.2019. 18 h
mjesto: Rijeka; Ex Libris
url: https://rijeka2020.eu/

U sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, u Rijeci će u petak, 20. prosinca, u 18 sati, u antikvarijatu - knjižari Ex Libris biti predstavljena knjiga Tee Perinčić 'Rijeka ili smrt! / Rijeka or death! (D'Annunzijeva okupacija Rijeke 1919.-1921.)'.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je skupina građana koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji pozvala razvojačenog sudionika rata i talijanskog pjesnika Gabrielea D'Annunzia da im pomogne u toj nakani. D'Annunzio prihvaća poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okuplja vojsku i ulazi u Rijeku. D'Annunzijevu vladavinu karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke

Knjigu će predstaviti autorica Tea Perinčić, povjesničarka i muzeologinja, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci, Damir Grubiša, profesor na Američkom sveučilištu u Rimu i bivši veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji te Velid Đekić, riječki publicist i novinar.

Predstavljanje će moderirati Dragan Ogurlić, nakladnik, direktor Naklade Val iz Rijeke i urednik knjige dok će se okupljenima uvodno obratiti gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te Nikolina Radić-Štivić, ravnateljica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka koji je uz Rijeku 2020 suizdavač knjige „Rijeka ili smrt!“.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.