Kolumne

petak, 1. studenoga 2019.

Promocija knjige 'Kuća pored mora', A. Dedića i F. Vejzovića


vrijeme: 08.11.2019.
mjesto: Zagreb, Knjižnica Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5
url: http://www.mozaik-knjiga.hr

Promocija knjige „Kuća pored mora“, pjesnika Arsena Dedića i slikara Fadila Vejzovića, održat će se u petak, 8. studenog 2019., u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, s početkom u 18 sati. Na promociji sudjeluju: Fadil Vejzović, slikar, Tonko Maroević, pjesnik, i Zoran Maljković, urednik knjige.

Prije točno 55 godina legendarni Arsen Dedić na Splitskom festivalu izveo je pjesmu Kuća pored mora. Te 1964. godine odnijela je prvu nagradu stručnog žirija kao i nagradu za najbolji tekst. Iako se igrom sudbine ta pjesma nikada nije našla u njegovim zbirkama, zaživjela je 1969. godine na albumu Čovjek kao ja. Ovaj evergreen i nakon svih ovih godina u ljudima budi snažne emocije. Prema riječima Arsena Dedića, Kuću pored mora napisao je i skladao jedne obične ličke večeri, dok je bio dežurni na odsluženju vojnog roka u staroj vojarni u Otočcu, „ne misleći ni na što“.

I tako je „ne misleći ni na što“ nastala antologijska pjesma Arsena Dedića Kuća pored mora koja nije samo bezvremenski radijski hit koji mnoge ostavljene ljubavnike podsjeća na izgubljenu ljubav, nego i jedna od najvažnijih pjesama suvremene hrvatske poezije, koja je u vrhunskim ilustracijama Fadila Vejzovića sada pronašla i svoj oslikani dom.

„U Arsenovoj  se pjesmi elegijski govori o prošloj ljubavi, ali izgubljena, nestala, napuštena ili otišla ljubavnica prisutna je u mislima, konkretna na razini čežnje ili žudnje. Vejzovićeve predstave tijela također imaju (barem) dvije razine predstavljanja, odnosno mimetičnosti: koji put kao da naznačuju čvrsti volumen, gotovo kip ili lutku, a koji upućuju na meku, nježnu i prozračnu figuru, gotovo sjenu ili prikazu iz sjećanja. U ruševinama ljeta izgubila se zbiljska ljubav, takoreći ishlapila je iz sugerirana prostora, ali u slikarevim evokacijama, svojevrsnim iskopinama tijela obnovljena je erotska napetost i prisna prisutnost, pa makar se dijelom odnosila i na očekivane ”ljubavnike nove”.“ – Tonko Maroević, pjesnik

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.