Kolumne

utorak, 5. studenoga 2019.

Predstavljanje zbirke pripovijedaka „Troje iz plemena“ i susret s autorima, čileanskim trojcem Mimica


U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u ponedjeljak 11. studenoga 2019. godine u 12 sati održat će se predstavljanje zbirke pripovijedaka Troje iz plemena i susret s autorima, čileanskim piscima hrvatskoga podrijetla – akademikom Eugeniom Mimicom, Guillermom Mimicom i Vesnom Z. Mimica. 

Autore i zbirku predstavit će dr. sc. Željka Lovrenčić, voditeljica Zbirke inozemne Croatice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, Branka Bezić Filipović iz Hrvatske matice iseljenika koja je knjigu i priredila za hrvatsko izdanje, Zoran Bošković iz nakladničke kuće Naklada Bošković te dr. sc. Josip Lasić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Knjiga Troje iz plemena obuhvaća priče troje čileanskih autora hrvatskih korijena koji nose isto prezime Mimica – akademika Eugenia Mimice Barassija i Guillerma Mimice iz Punta Arenasa te Vesne Z. Mimica iz Santiaga de Chile, uspješnih potomaka Hrvata koji su iz mjesta Mimice kraj Omiša u Čile došli u potrazi za boljim životom i u toj zemlji stvorili svoj dom.

Danas u Čileu djeluje puno uspješnih ljudi hrvatskih korijena, među kojima se osobito ističu književnici. Prema nekim statistikama, u čileanskoj je književnosti registrirano oko 300 književnika hrvatskih korijena. Premda su njihove teme osobne i jedinstvene, svi su na neki način vezani uz Hrvatsku. Nisu izgubili svoje podrijetlo. Upravo to žele istaknuti i troje autora zastupljenih u ovoj knjizi kojom žele naglasiti svoj identitet i povezanost sa zemljom iz koje potječu njihovi preci. Osim podrijetlom, povezani su i kratkim pričama raznolika sadržaja – od realističkoga do fantastičnoga – u kojima se, između ostalih tema, bave i sudbinom čovjeka u suvremenome svijetu. Također, u ovoj zbirci pripovijesti nailazimo i na priče čija se tematika odvija u Magallanesu, na krajnjemu jugu Čilea kamo su prvo dolazili naši zemljaci u potrazi za zlatom i priče iz kojih možemo spoznati u kakvim su surovim uvjetima živjeli oni koji su otišli s toploga otoka Brača i iz drugih hrvatskih mjesta (u ovome slučaju iz Mimica pokraj Omiša) da bi sebi i svojoj djeci osigurali budućnost
, objašnjava dr. sc. Željka Lovrenčić dodajući da je knjiga zanimljiva i dirljiva jer se njome povezuju sudbine troje uspješnih čileanskih književnika koji u svojim pričama tragaju za identitetom i pripadnosti određenome narodu.

Susrest s ovim zanimljivim i po mnogočemu jedinstvenim spisateljskim trojcem u sklopu Mjeseca Hrvatske knjige 2019. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu organiziraju NSK, Naklada Bošković iz Splita i splitska podružnica Hrvatske matice iseljenika.


Eugenio René Mimica Barassi (Punta Arenas, Čile,  4. studenoga 1949.) čileanski je akademik i pisac hrvatskoga podrijetla. Potomak je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice. Piše novele i kratke priče i član je Čileanske akademije. Od 1990. godine redoviti je član razreda za jezik, a od 1985. do 1987. godine predsjedavao je Društvom pisaca pokrajine Magallanes.

Guillermo Mimica Cárcamo čileanski je umirovljeni diplomat hrvatskoga i francuskoga podrijetla. Rođen je i odrastao u regiji Magallanes na jugu Čilea. Po struci je pravnik, a kao profesionalni diplomat obnašao je visoke funkcije u desetak zemalja svijeta. U Francuskoj je živio gotovo 40 godina, a danas živi u Santiagu.

Vesna Zorka Mimica rođena je u glavnome gradu Čilea – Santiagu de Chile, a potomkinja je hrvatskih doseljenika iz omiškoga mjesta Mimice u čileanski Porvenir. Od 1990. godine živi i radi u Španjolskoj. Višestruko je nagrađivana likovna umjetnica, a aktivno se bavi i književnim radom. Autorica je triju romana, od kojih su dva prevedena na hrvatski jezik i nalaze se u tisku. Posebno je zanimljiv njezin predzadnji roman Labudovi crnog vrata čija je fabula utemeljena na istinitim pričama o životu Hrvata na jugu Čilea.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.