Kolumne

srijeda, 13. studenoga 2019.

Gostovanje slovenskih literata u knjižnici Bogdana Ogrizovića


Nastupit će autori izdavačke kuće Pivec iz Maribora

JOSIP OSTI, PETRA KOLMANČIČ i ZORAN PEVEC

Knjižnica Bogdana Ogrizovića u srijedu, 13. 11. 2019, u 18. sati 
Njihovi radovi će biti predstavljeni u hrvatskim prijevodima.


Josip Osti, pjesnik, pripovjedač, esejist, književni kritičar, antologičar i prevodilac, rođen je 1945. godine u Sarajevu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu. Bio je urednik kulture studentskog lista Naši dani, urednik u izdavačkoj kući Veselin Masleša, sekretar podružnice književnika grada Sarajeva i direktor Međunarodne književne manifestacije Sarajevski dani poezije, sekretar Udruženja književnika Bosne i Hercegovine, predsjednik udruženja književnih prevodilaca BiH, te lektor/korektor u izdavačkoj kući Svjetlost. Živi kao slobodni umjetnik ili, kako voli reći, od ljubavi i od onog što napiše i prevede, u Sloveniji i to več 30 godina. Pored ranijih nagrada za prijevode, u Sloveniji je, u proteklih deset godina, nagrađen Nagradom Zlata ptica (1992), Međunarodnom književnom nagradom Vilenica (1994), plaketom grada Ljubljane (1997), Veronikinom nagradom (1999) Župančičevom nagradom (2000), međunarodnim priznanjem za poeziju "Scritture di Frontiera" (Trst, 2005), Jenkovom nagradom (2006).


Petra Kolmančič (1974) studirala je filozofiju i sociologiju kulture na Filozofskom fakultetu u Ljubljani. Prve tri zbirke pjesama objavila je u studentskim danima (»Luknja /Rupa«, 1994, »Šus v glavo / Zviz u glavu« , 1995 i »Slina«, 1999), deset godina nakon izlaska prve zbirke, objavila je zbirku pjesama »Uvod u poželenje / Uvod u požudu«, a 2014. godine zbirku pjesama »P(l)ast za p(l)astjo / Tr(e)n za tr(e)nom«, za koju je dobila nagradu »Veronika« za najbolju zbirku pjesama godine. 2017. godine izdala je zbirku pjesama »Tretja oseba dvojine / Treće lice duala«, za koje je ove godine dobila nagradu »Glazerjeva listina«. Radi u Kulturnom centru mladih Maribor kao koordinatorica književnog programa MKC Črka te kao vođa festivala Slovenski dani knjige u Mariboru.
Zoran Pevec (1955) pjesnik, književni kritičar, esejist i urednik. Doktorirao je sa disertacijom Urbana poezija u Sloveniji poslije Pjesničkog almanaha mladih. Član je Društva slovenskih pisaca, odgovorni urednik revije za književnost Vpogled in član uredniškog svijeta revije za poezijo i poetično Poetikon te član uredniškega svijeta revije za poezijo Lirikon 21. Pjesme objavljuje u svim značajnim literarnim revijama u Sloveniji. Dobio je treću nagradu na natječaju za Evropski mjesec kulture v Ljubljani za pjesmu Mesto (Grad), prvo nagradu stručnog žirija na Pjesničkom turniru 2006 u Mariboru za pjesmu V neki točki (U nekoj tački), 2013 godine dobio je nagradu »čaša nesmrtnosti» za vrhunski desetogodišnji pjesnički opus, koji značajno doprinosi slovenskoj umejtničkoj literaturi XXI. st. Ove godine je bi sa svojom novom pjesničkom zbirkom Kako postati nihče (Kako postati nitkonominiran za najprestižniju slovensku pjesničku nagradu – »Jenkovu nagradu«. Njegove pjesme so prevedene na više stranih jezika, godine 2016 Kuća poezije iz Banja Luke izdala je izbor njegovih pjesama Muškarac u sobi.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.