Kolumne

utorak, 15. listopada 2019.

Pramcem u sumrak


Mjesec hrvatske knjige

Piše: Jelena Miškić 

Kao i svake godine u ovim našim prelijepim slavonskim krajevima, bližim i daljim, pa i u ostataku lijepe naše, obilježavamo nacionalnu manifestaciju u trajanju od mjesec dana kako bi promovirali čitanje, knjižarstvo i knjižničarstvo na sveopću radost širokog pučanstva. Neobično je lijep, topao i sunčan dan po mjeri čovjeka sa hipertenzijom i točno namijenjen za odlazak u prvu knjižnicu na mnoštvo programa što pod pokroviteljstvima, što u samostalnim organizacijama samih knjižnica.

Tako je i kod nas u Vukovaru milo i ugodno za primijetiti građanstvo koje je na današnji datum posjetilo knjižnicu kako bi se utefterila članstva, što stara, što nova te pregledali novi i oni tek pristigli naslovi, oni stari u koje smo vječno zaljubljeni, pokoja zbirka poezije ili se u miru pročitao dnevni tisak kao i svakog dana tijekom godine. Uglavnom, kako bi se u narodu reklo - za svakog - ponešto.

U dobroj atmosferi u sveopćoj gužvi, prostorom knjižnice, sasvim nenadano i neočekivano, elegantno je prošetao, manekenskim korakom maznog tigra, na moment se samo zaustavljajuć' kako bi bontonski pozdravio s "Dobar dan!" a kojeg smo mi sve čule "..radost iskre, sve ljepote, kćeri iz Elizija..." markantan predstavnik muškog roda. Svojom pojavom cementirajući ženski dio operativno-djelatnog osoblja knjižnice, ostavio je kolegice, a i mene samu u stanju što šoka, što nevjerice, što rumenila, te skrenuo prema popratnim službama knjižnice.

Kolegica koju je prvu popustio zov sirenske pojavi u obliku savršenog muškarca, zapjevuši "All the sigle ladies..", dok druga polako nadolazeći, šapne mi: "A kamo će gospodin!?'"

"Jao sudbine li hude, k meni sigurno ne ide!" - vratim šaptom.

"Nabava knjiga!" - logično zaključi treća odparalizirana kolegica.

Sve tri uzdahnemo. Ah.

Uglavnom..kupili smo slikovnica do 2025 godine. Gospodin savršeni je trgovački putnik koji prodaje prelijepe slikovnice.

Ako je ovako dobro počeo Mjesec hrvatske knjige...što nas još dobrog čeka?..Ljepota dolazi u svim mogućim oblicima.

Posjetite svoje knjižnice. To je najbolji savjet koji mogu dati. Ikada

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.