Kolumne

ponedjeljak, 21. listopada 2019.

Miro Morović, u knjižnici Bogdan Ogrizović, predstavio je roman „Djeca slijepoga kovača“


Na zagrebačkom predstavljanju romana „Djeca slijepoga kovača“ u knjižnici Bogdan Ogrizović, 18.10.2019., okupili su se, uz prijatelje autora, i mnogi pisci i nakladnici koji su željeli više čuti o superiorno napisanom krimiću koji je u kratkom vremenu objavljen u drugom izdanju. Mladi Splićanin Miro Morović (rođen 1988.) zapravo je slučajni pisac koji je volio čitati krimiće, a roman je počeo pisati neočekivano kada je ostao bez televizora (!). „Djeca slijepoga kovača“ pomalo je mističan krimić kakav bih i sam volio čitati, rekao je Miro Morović, inače pravnik po struci, zaposlen u obiteljskoj tvrtki.
Kako je rekla moderatorica Lea Brezar, budući da je riječ o krimiću, govornici su trebali biti tajanstveni kako ne bi puno otkrili o fabuli romana. No, publika je doznala da je svoj prvijenac Miro Morović pisao tri godine, iako ne svaki dan, te da se, uz pisanje, bavi glazbom, a piše u kafićima, u žamoru i uz glazbu, dok kod kuće u tišini nema inspiraciju. Kako je autor dao naslutiti, na isti način mogao bi nastati i nastavak romana, štoviše ne samo jedan. Kao spisatelja ohrabrio ga je i sam Jo Nesbo koji je vidio recenzije „Djece slijepoga kovača“ i zatražio kontakt autora.

Nakon prvog izdanja objavljenog u nakladi Bošković, drugo izdanje romana „Djeca slijepoga kovača“ objavili su Bartul Vlahović i Sonja Šumić, u svojoj nakladničkoj kući Fragment, u kojoj namjeravaju razvijati domaće autore koji su na našem tržištu nedovoljno zapaženi s obzirom na svoju kvalitetu.

Na pitanje Lee Brezar koji je razlog što su se odlučili za roman „Djeca slijepoga kovača“, Sonja Šumić odgovorila je kako se roman koji je napisao Miro Morović ni po čemu ne razlikuje od stranih krimića, dok je Bartul Vlahović obećao da bi se probranim domaćim autorima u Fragmentu mogli uskoro mogli pridružiti i strani pisci. 


Foto: Bartul Vlahović, Miro Morović Sonja Šumić i Lea Brezar u knjižnici „Bogdan Ogrizović“ na predstavljanju knjige „Djeca slijepoga kovača“

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.