ponedjeljak, 23. rujna 2019.

Književno događanje 'Putnici na Istok' u Zagrebu i Klisu


vrijeme: 24.09.2019. - 26.09.2019.
mjesto: Zagreb / Klis

Na književnom događanju 'Putnici na Istok' bit će riječ o dvojici autora koji su se na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće uputili prema Japanu i Kini te u dalekim kulturama našli poticaj za preobrazbu vlastitog poimanja književnosti, a održat će se u Zagrebu, 24. rujna, u 19,30 sati, u Kabinetu Malih zvona (Savska 28), i u Klisu, 26. rujna, u 19 sati, u Narodnoj knjižnici i čitaonici (Put sv. Ante 31).

Lafcadio Hearn, pisac grčko-irskog podrijetla, nakon godina lutanja Amerikom, dolazi u Japan 1890., ostaje ondje do kraja života te biva zapamćen kao prvi anglofoni pisac koji je Zapadu približio Japan.

Francuz Victor Segalen, po zanimanju pomorski liječnik, no u prvom redu zaljubljenik u umjetnost, stiže u Kinu 1909., proučava kineski jezik i književnu tradiciju te kreće u pionirska arheološka istraživanja; istodobno, težeći svojevrsnoj dubokoj sintezi Istoka i Zapada, spaja kinesko poimanje knjige s francuskom tradicijom pjesme u prozi te stvara svoju osobitu književnu formu – Stele.

O književnim avanturama dvojice autora, i o prijevodima njihovih djela u nakladi Mala zvona, govorit će Sanja Lovrenčić; fragmente Segalenove poezije na francuskom i na hrvatskom jeziku čitat će Stephane Michel; o bitnim elementima kulture s kojom su se susreli „putnici na Istok“, kaligrafiji i tradiciji ispijanja čaja, govorit će Iva Valentić.

Književno događanje bit će popraćeno izložbom kaligrafija što su ih Iva Valentić i Mingsheng Pi izradili za hrvatsko izdanje Segalenovih „Stela“, a završit će – čajem za sudionike i publiku.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.