Kolumne

ponedjeljak, 29. srpnja 2019.

Aleksandar Horvat | Prekrajanje, brisanje i traženje mjere


(stilski doprinos spisateljskim hirovima i pažljivim čitačima)

UVOD

Svatko tko piše prozni tekst, ponekad napiše previše. Tekst se tako sastoji od nepotrebnih i nevažnih dijelova ili pojedinih riječi koje troše prostor, ne govore ništa novo, smanjuju dinamiku, doprinose dosadi. Stoga je takve beskorisne dijelove, u sklopu rekonstrukcije ostatka teksta, poželjno obrisati kako ne bi imali sporedan utjecaj na sadržaj i dovodili do usporavanja radnje. Brisanjem nepotrebnih i suvišnih riječi (...ti si kao NEKAKVI vjetar koji je JEDNOM U DVIJE SEKUNDE, UJEDNAČENO kloparao BEZVEZNIM užetom po ČUDNO OBOJENOM poklopcu KOJI JE visio s IZNENADA slomljene šarke...) ili čak čitavih pasusa koji su nebitni za sadržaj, dobivamo bogatiji tekst koji je pojmovno i sadržajno zgusnut, a sadržaj je suština odnosno koncentrat naše ideje ili radnje, povećavamo interes. Takvim postupkom revizije i prekrajanja teksta možemo učinkovitije naglasiti sve ono što je za sadržaj bitno te svoje misli i ideje na pravilan i efektan način usmjeriti čitateljevoj pažnji. Takav bogat i živopisan tekst bolje sugerira i prenosi slike i zamisli, a pritom ostavlja čitatelju prostora da sam popuni praznine i da nenapisane dijelove zamisli u skladu sa svojim razmišljanjima i doživljajem. Pri tome treba imati mjeru.

Takvim načinom rada tekst može glasiti, na primjer: Zamišljam da si ti meni vjetar, dok sam ja tebi brod. Ti me vodiš kroz valove da bih pronašao mirnu luku. U toj luci pronalazim svoj spas.

ZAPLET

Kad pišemo prozno djelo ponekad je potrebno obrisati nepotrebne dijelove teksta ili pojedinačne riječi. Brisanjem riječi i pasusa koji su nebitni, dobivamo tekst koji je više zgusnut, a što pak dovodi do puno veće koncentracije sadržaja. Takvim postupkom možemo naglasiti ono što je bitno i esencijalno, te svoje misli na pravilan i učinkovit način, s mjerom,  usmjeravamo i povećavamo interes za tekst. Bogati i živi tekst bolje objašnjava i prenosi slike i ideje ostavljajući čitatelju slobodu da neizrečeno zamisli u skladu sa svojom percepcijom priče.
Takvim načinom pisanja napisali bismo, na primjer. Ti si moj vjetar, a ja sam tvoj brod. Kroz valove me vodiš u mirnu luku, u spas.

KULMINACIJA

Brisanjem suvišnih i nepotrebnih riječi u svojim proznim djelima činimo tekst gušćim. Na taj način, učinimo li to s mjerom, naglašavamo bitno, te učinkovito usmjeravamo čitatelja i povećavamo mu interes. Sadržaj postaje koncentriran i bogat, a čitatelj tako ima dovoljno slobode za interpretaciju neobjašnjenog.

Pa tako, na primjer, možemo napisati: Ti si vjetar, a ja sam brod kojem kroz valove donosiš spas u mirnoj luci.

RASPLET

Brisanjem suvišnih pasusa i riječi, s mjerom, zgušnjavamo prozni tekst, naglašavamo bitno, usmjeravamo čitatelja, koncentriramo sadržaj, povećavamo interes, a čitatelju ostavljamo slobodu maštanja.

Na primjer: Vjetar si, nosiš me valovima do mirne luke.

BILJEŠKA

Valove riječi nosi vjetar. Sad znam tko si. Spašen sam. Mir.

(A. Horvat, 2019.)


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.