Kolumne

subota, 8. lipnja 2019.

Rezultati 5. Natječaja Piširiši za najbolju slikovnicu



7. lipnja 2019.

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca raspisalo je 1. travnja ove godine natječaj Piširiši – za najbolji tekst i najbolju ilustraciju slikovnice. I potvrdilo se ono što smo već prijašnjih godina uočili – da naši pisci i ilustratori u niskom startu čekaju prigodu da pokažu što znaju. Tako je i ovogodišnje 5. izdanje ovog našeg slovnoslikovnog natječaja opravdalo svoje postojanje. Na natječaj, na kojem je ove godine zadana tema bila kalendar, pristiglo je četrdesetak priča i nešto manje ilustracija hrvatskih majstora riječi i risanja.
Autori koji su se prijavili na ovogodišnji natječaj vrlo su raznoliko i maštovito interpretirali zadani pojam, s time da se većina odlučila za lirski pristup i dočaravanje kalendara rimama i pjesničkim slikama. Pažljivo iščitavši sve priče, ovogodišnji žiri u sastavu Silvija Šesto, predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade te urednica izdanja; Ivona Šajatović, prošlogodišnja pobjednica u kategoriji teksta na natječaju Piširiši, autorica slikovnice “Čarobnjak Panjak i ptica Čupalica”; Hana Tintor, prošlogodišnja laureatkinja na natječaju Piširiši za oslikavanje slikovnice, te Snježana Babić Višnjić, urednica izdanja Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, odlučio je ovogodišnje statue Piširiši, po trideset primjeraka slikovnice i po 1000 kuna, dodijeliti Dorji Anić za tekst priče Jedan dan i Ivanu Stanišiću za prikazanu vještinu oslikavanja priča. 

Priča Dorje Anić ganula nas je pristupom koji najbolje dočarava kako vrijeme nije neprijatelj nego naš saveznik u postojanju. Mogućnost da vrijeme prikažemo kroz kategorije dana, mjeseci i godine donosi nam mogućnost da dublje vrednujemo događaje koji su obilježili naš život i da ih se s radošću prisjećamo tijekom cijelog života. U tom prisjećanju i prevladavanju teških, a oživljavanju lijepih trenutaka klica je vječnosti kojoj svi tako težimo.

Ivan Stanišić pristupio je crtežu na "nov" način, digitalnom ilustracijom. Njegov cijeli proces izrade ilustracije je nešto novo, to je kombinacija kolaža i tim svojim izričajem donosi nešto novo na likovnu scenu, a onda posredno i na police sa slikovnicama koje će odrastanje generacijama koje dolaze učiniti još  ljepšim i neponovljivijim. 

2 komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.