Kolumne

srijeda, 17. travnja 2019.

Dinko Mihovilović, Murakami sa Sloboštine



Roman „Krletka od mora“ predstavio je Dinko Mihovilović upravo na mjestu gdje priča počinje– u Sloboštini, naselju u Novom Zagrebu u kojem je odrastao. Iz Sloboštine je, naime, glavni junak romana, 28-godišnji Josip, krenuo na prekooceansko putovanje u želji da istraži vlastite slutnje. Josipovo osvajanje slobode (zagonetno povezano s nazivom naselja Sloboština) vodi ga preko Grčke i Malezije do Indije pa i dalje, uz pomoć dva neobična vodiča preko granica stvarnosti, da bi shvatio kako su svi odgovori u njemu i da je ključ njegova života u izražavanju autentičnih osjećaja.  „Krletka od mora“ stoga je pustolovni i psihološki roman koji opisuje putovanje junaka koji kreće na put zbog vlastitog sazrijevanja, kako bi istražio sebe i sagledao svoj život iz drukčije perspektive.
Pred čitateljima okupljenima u knjižnici Sloboština, Mihovilović je istaknuo kako je njegov najdraži pisac je Haruki Murakami, u čijim je romanima također tanka granica između stvarnosti i fantazije te prigodno pročitao odlomak s početka romana u kojem se opisuje odrastanje njegova junaka u tom novozagrebačkom naselju. Na pitanje voditeljice Dore Jurišković koliko je u romanu „Krletka od mora“ vlastitog iskustva, Mihovilović je rekao kako je putovao sjedeći u svojoj sobi – sve je podatke prikupio je putujući po mapi svijeta preko interneta, a o okusima egzotičnih jela, koja je također opisao u romanu, pričali su mu prijatelji.

Publika u prepunoj knjižnici sa zanimanjem je postavljala pitanja o romanu, osobito o njegovu logičnom, ali otvorenom završetku u kojoj je glavni junak na obali mora koje simbolizira vezu s cjelinom svijeta. Predstavljanje u knjižnici Sloboština pratio je i otac autora Juraj Mihovilović, koji je na pitanje kako mu se svidio roman rekao da je, pročitavši roman svog sina, počeo čitati Mukaramija.
Na Mihovilovićevo predstavljanje u Sloboštini svratio je i Kruno Lokotar, urednik najpoznatijih naslova suvremene hrvatske književnosti, koji također živi u tom novozagrebačkom naselju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.