Kolumne

četvrtak, 4. travnja 2019.

30. Pjesnički susreti u Drenovcima


vrijeme: 09.05.2019. - 11.05.2019.
mjesto: Drenovci

Pjesnički susreti u Drenovcima će ove godine obilježiti punih 30. godina održavanja ove, uz Goranovo proljeće, najstarije pjesničke manifestacija u Hrvatskoj. Programom koji će odvija se kroz tri dana (9. – 11. svibnja 2019.), predviđeno je sudjelovanje svih laureata koji su u proteklih 10 godina primili nagradu u Drenovcima, njih ukupno 30.
 
Naime, prvi Susreti održani su još daleke 1986. u Vinkovcima, a organizatorom su bili Hrvatsko društvo književnika i Gradska knjižnica Vinkovci. Nakon pet održanih susreta manifestacija je zbog agresije na Republiku Hrvatsku i čestoga granatiranja grada Vinkovaca 1994., uz suglasnost tada već Društva hrvatskih književnika, izmještena u Drenovce u kojima se, evo već punih 25 godine, održava.
Organizatori Pjesničkih susreta u Drenovcima su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak DHK slavonsko-baranjsko-srijemski, Općina Drenovci i udruga „Duhovno hrašće“, Drenovci. Izvršni organizator manifestacije je Općinska narodna knjižnica Drenovci.
Na Pjesničkim susretima dodjeljuju se tri nagrade i to:
1. Nagrada za sveukupni književni opus i trajni doprinos hrvatskoj književnosti "Visoka žuta žita". Sastoji se od Povelje „Visoka žuta žita“, novčane nagrade i Statue Pjesničkih susreta.
2. Nagrada za najbolju objavljenu zbirku poezije između dvaju Pjesničkih susreta „Duhovno hrašće“. Nagradu čine Statua Pjesničkih susreta, Priznanje „Duhovno hrašće“ i novčana nagrada.
3. Nagrada za najbolji rukopisni prvijenac, neobjavljenu zbirku poezije, mladog autora iz Slavonije. Nagrada se uručuje na sljedećim 29. pjesničkim susretima u vidu prve ukoričene zbirke nagrađenoga autora u Knjižnici Pjesničkih susreta.

Autor Statue Pjesničkih susreta je akademskih kipar Dejan Duraković, a autor idejnog rješenja Povelje „Duhovno hrašće“ i Priznanja je akademski slikar Stjepan Jozić.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.