Kolumne

utorak, 12. veljače 2019.

Knjižnica u Karlovcu obilježila 'Prešernov dan', slovenski kulturni praznik


vrijeme: 11.02.2019.
mjesto: Karlovac

Korisnici karlovačke Knjižnice 'Ivan Goran Kovačić' i članovi Kulturnog društva 'Slovenski dom Karlovac' obilježili su u ponedjeljak Prešernov dan, slovenski kulturni praznik izložbom i lutkarskom predstavom na slovenskom jeziku.
 
Autorica izložbe Vedrana Vrana rekla je da su izložene knjige Franca Prešerna, plakati i faksimili raznih publikacija "dobar presjek" Prešernova života i stvaranja u vrijeme romantizma, važnog za slovensku, ali i za europsku kulturu.
 
Posjetiteljima izložbe moguće je poslušati i Prešernove uglazbljene tekstove: "Vrba", "Nezakonska mati", "Zdravljica" i stihove iz "Sonetnog vijenca".
 
Autorica lutkarske predstave "Erikove prešerne zgode" Mateja Hotujac Dreven rekla je da likovi prema Prešernovim poznatim motivima „Povodni mož“ i „Krst pri Savici“, prerađeno i pojednostavljeno, daju poruku glavnog lika predstave, dječaka Erika, da vrijedi čitati i kroz knjige širiti svjetonazore. Hotujec Dreven, inače, vodi tečajeve slovenskog jezika u toj knjižnici, koja je ujedno i središnja knjižnica za slovensku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj.
 
Predsjednica udruge "Kulturni dom Slovenaca u Karlovcu"  Marina Delač-Tepšić izrazila je zadovoljstvo što se izložbom obilježila 170. obljetnica smrti najvećeg slovenskog književnika i najavila da će oni nastaviti  u karlovačkoj knjižnici obilježavati Prešernov dan, 8. veljače, što je u Sloveniji državni blagdan, kao i  „Slovenske dane“ u listopadu.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.