Kolumne

srijeda, 9. siječnja 2019.

Nikola ŠimićTonin | Pothvat bez premca u novijoj povijesti hrvatskog novinarstva: Nedjeljko Jusup – Zadarski list


Pothvat bez premca u novijoj povijesti hrvatskog novinarstva. Kao autor projekta i glavni urednik Nedjeljko Jusup je u ratnim uvjetima, s nekolicinom zadarskih kolega, pokrenuo najprije tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine prerastao u dnevni list.
Zadarski list ove godine obilježava 25. godišnjicu izlaženja.

Nedjeljko Jusup rođen je 7. siječnja 1951. godine u Zadru gdje je završio
Gimnaziju pedagoškog smjera "Juraj Baraković", a studij novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politične vedein novinarstvo u Ljubljani.

S pisanjem počinje još kao srednjoškolac u zadarskom Narodnom listu, tijekom studija u Ljubljani surađuje u Ljubljanskom dnevniku, Pavlihii u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji. Od 1980. do 1991. urednik je dopisništva u Radničkim novinama, tjedniku Saveza sindikata Hrvatske. Surađuje u Večernjem listu,Oku, Zapadu, Novom listu

Početkom Domovinskog rata pokreće Ratni bilten 112. brigade HV. Jedan od prvih, ako ne i prvi u HV. Ratni bilten ostat će upamćen jer se izgledom i sadržajem razlikovao od drugih. Na naslovnoj stranici prvog broja, objavljenog za Božić 1991. godine,  umjesto tenkova i ratne gvožđurije, Jusup je objavio fotografiju balerine u skoku iznad ruševina dvorane u zadarskoj Kneževoj palači, koja je netom bila metom neprijateljskih granata. Balerina je simbol za mladu napadnutu državu, a Jusupov urednički i novinarski pristup izazvao je nepodijeljene simpatije javnosti. 

Od 1. kolovoza 1992. do 14. listopada 1994. profesionalno radi kao novinar-komentator u Narodnom listui kao ratni reporter surađuje u Večernjem listu. Za osobito zapažena izvješća i reportaže  s bojišta dobio je godišnju nagradu – Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva za 1991./1992. godinu.

Nakon što je Narodni list, inače najstarija živa novina u ovom djelu Europe, privatiziran i prodan, a novi vlasnici nisu ulijevali povjerenje da će list razvijati, već naprotiv, Jusup u sobici 2 za 2,5 u Klubu prognanika Škabrnja priprema i s nekolicinom zadarskih novinara  3. studenoga 1994. godine pokreće tjednik Zadarski list.

Uvažavajući tradicije Kraljskog Dalmatina, prve novine na hrvatskom jeziku i Zore dalmatinske, prve novine koja je zagovarala ujedinjenje jadranske i kontinentalne Hrvatske,  novi zadarski tjednik njegov tvorac osmislio je grafički i sadržajno po ugledu na moderne europske news magazine. Čitateljima se list dopao od prve jer ne “vrluda ni desno ni lijevo”. Implementirajući krilaticu  “misli globalno djeluj lokalno”  piše otvoreno i kritički o svemu pa i o temama koje su se do tada skrivale od javnosti. “Mi smo izaslanici javnosti  ne odgovaramo nikome osim toj istoj javnosti”, govorio je Jusup novinarima od kojih je tražio da o svim medijski relevantnim događajima i temama pišu informativno, poučno i zanimljivo. Jer, novinski tekst vrijedi onoliko koliko je aktualan, vjerodostojan i zanimljiv. 

Sve to je bilo moguće jer se Zadarski list od početka samofinancirao, dostigao 12.000 prodanih primjeraka po broju  a od početka je imao i gospodarski prilog Burzu koji je privlačio oglašivače. S vremenom Zadarski list je postao uspješan medijski, ali i poduzetnički projekt pa je privlačio i potencijalne vlasnike. Jusup je, u suglasju sa svojim ortakom Zvonkom Kucelinom, i tu bio dosljedan. Vlasničke udjele može dobiti samo onaj tko će ulagati u razvitak medija, bez miješanja u uređivačku politiku.  Tako je  60 posto otkupila tada moćna tvrtka Zadar komerc uloživši u informatičko opremanje redakcije i nabavku novinske rotacije koje do tada u Zadru nije bilo.

Uz jačanje redakcije tako su stvoreni osnovni preduvjeti za prelazak na dnevno izlaženje što se i dogodilo 21. prosinca 1998. godine od kada Zadarski list izlazi kao dnevna novina. No, većinski vlasnik ubrzo zapada u finacijske teškoće, propada i kad je izgledalo da će u propast povući i Zadarski list tada Jusup vuče novi potez. Uspostavlja poslovno – tehničku suradnju s Novim listom te zajedno sa Glasom Istre i Glasom Slavonije postaje sastavnicom medijskog “poola”  četiriju dnevnih novina tada jedinih u hrvatskom vlasništvu. U vlasništvo Zadarskog lista, na nagovor Nedjeljka Jusupa i suglasnost suvlasnika Zvonka Kucelina,  kao 100-postotni vlasnik ulazi Tankerska plovidba, najmoćnija hrvatska brodarska tvrtka, koja kao vlasnik nije imala posebnih interesa ni što se tiče profita niti promoviranja bilo čijih političkih interesa.  Žele samo poštene i istonoljubive novine u službi građana Zadra i zadarske regije što se poklapa sa izvornim načelima lista.

Uspjeh Zadarskog lista promijenio je medijsku sliku Zadra. Nastojeći ga slijediti u Zadru počinju nicati mediji kao gljive poslije kiše, ali većina njih ubrzo propada dijelom i zbog nedovoljne educiranosti novinara i urednika. Zato Jusup predlaže i uz prof. dr. sc. Josipa Vidakovića, tada pročelnika Odjela za kulturu i turizam Sveučilišta u Zadru,  sudjeluje u pokretanju studija novinarstva i odnosa s javnostima koji egzistira od 2007. godine, kada je odjel promijenio ime i postao Odjel za turizam i komunikacijske znanosti. Kao vanjski suradnik
– naslovni asistent sudjeluje u izvođenju nastave Komunikologija masovnih medija podučavajući studente teoriji, ali i praksi novinarstva, omogućavajući im učenje novinarskog zanata u redakcijama novina, radija i televizije. Iz tog razdoblja prepričava se kako je na pitanje studenata tko je  zapravo pravi novinar Jusup odgovori:
 - Pravi novinar je pošten, solidno obrazovan čovjek koji je ovladao vještinama novinarskog zanata i koji medijski relevantne događaje vidi očima odsutnih gledatelja, čitatelja i slušatelja.

Jusup se bavi i publicistikom, u ediciji Biseri Jadrana pod egidom "Ulica starija od grada" objavio esej o glavnoj zadarskoj ulici Kalelargi, napisao više tekstova o razvitku medija u Zadru, uredio knjige i monografije "Politički obračuni", "Hrvatski misir", "Dragulji hrvatskog misira", "112. brigada: Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH", Putopisne paralele: "Od Cerodola do Burgundije"…

Aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara.

Nakon umirovljenja (2017.) nastavlja uređivati specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora kojega je, s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse u poljodjelstvu i ribarstvu,  prije 15 godina pokrenuo u Zadarskom listu. Prilog je u međuvremenu više puta nagrađivan, kao i njegov urednik koji je dobitnik Zlatnog pera Zadružnog saveza Dalmacije za medijsko promicanje maslinarstva i uljarstva. Surađuje u specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije, kao i s portalom Agroklub koji ga je proglasio Autorom godine 2018.

Nedjeljko Jusup je dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društvai Društva agrarnih novinara Hrvatske odkad je osnovan, aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara. Jedan je od organizatora Međunarodnog
znanstvenog skupa "Kraljski Dalmatin – 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu".

Najveći doprinos Nedjeljka Jusupa zadarskom i hrvatskom novinarstvu je Zadarski list, koji po načinu svog nastanka, razvitka i opstanka predstavlja jedinstven primjer novinarskog, uredničkog i nakladničkog umijeća. Najviša novinarska vrijednost,
jer Jusup  je uvijek mislio da je prava mjera dobrog novinarstva pogodna za svaku sredinu i svaku ljudsku situaciju.  Za pravo novinarskog majstora Zadar je tako neiscrpan rudnik novinarskih tema, poput New Yorka ili Zagreba, a u Briševu ćeš naći podjednako zanimljivog sugovornika kao i na Kalelargi. Tako je mislio i profesionalno djelovao Nedjeljko Jusup koji je u svoj Zadarski list ugradio fascinantno uredničko, autorsko i nakladničko znanje te okupio tim koji je prigrlio njegove vizije. Bila je to podjednako vjera u majstorstvo zadarskih novinara, kao i vjera u Zadranke i Zadrane koji će znalački prepoznati prave vrijednosti.

Tako je Zadar jedini grad koji je u samostalnoj državi Hrvatskoj uspio iznjedriti svoje dnevne novine, i mislim jedine novine s imenom grada u kom izlaze u RH, a najviše zasluge ima njegov tvorac, tvorac projekta Zadarskog lista, prvi i dugogodišnji glavni urednik, Nedjeljko Jusup.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.