Kolumne

srijeda, 16. siječnja 2019.

Gordana Majdak | Umjetnica ljubavi


Odlomak iz knjige Dodir obnaženih misli

Ponekad sam bila nedovoljno budna i u bijegu sama pred sobom, noseći na ispruženim dlanovima bezobličnu masu emocija, zgrčeno srce u zakutku mog malog svemira. Hipnotički sam stvarala vlastitu prazninu. Prelazila sam iz jedne napuštene prostorije u drugu, iz prostora sjećanja u prostor osjeta. Život sam kušala skupljajući vrhovima prstiju mrvice sa stola. Žličicom za kavu miješala sam izlučene sokove i ispijala sebe, u malim dozama sreće. Moja čaša bila je uvijek dopola puna ili dopola prazna. Moja utroba, vječno gladna.

Izmišljala sam sadašnjost, svjesno oblikujući njenu privlačnu vanjštinu. Uglavnom sam bila prisutna tu negdje, između tjelesnih živaca, zategnutih tetiva i treperavog srca. Mogla sam osluhnuti kako snažno udara u meni, njegov jeziv plač i dugogodišnje zapomaganje. Budila sam se sama, a ponekad i potpuno napuštena od sebe. Godinama sam se tražila i skupljala razbijene osjećaje, pokušavajući nekako popraviti realnost. Glinenim mislima sam se igrala i zamišljala da sam umjetnica.

Umjetnica Ljubavi.

Ljubav jest umjetnost, neprocjenjive vrijednosti. Moja ljubav prema tebi, nije nečujan glas nutrine, nije nalik pripovijesti zalutalog leptira u želucu i ne može se mjeriti prolaznim užicima. Ona u svojoj suštini nema specifičnu težinu i nije nalik razigranim mislima gipkih pokreta. Ne znam je riječima uobličiti u tjelesnost i ne mogu joj podariti samo jedno srce. U mojoj ljubavi prema tebi živi na stotine života i na tisuće besmrtnosti u pjesmi u prozi, jer danas sam dovoljno budna. Odavno više ne bježim od sebe. Sastajem se s riječima, priznajem, ali ne i sa sjenama ni bolnim sjećanjima između realnosti i košmara. Pokušavam pripitomiti misli. U izboru vlastite budućnosti, dovoljno sam ambiciozna. Vidim nas daleke, a opet nevjerojatno bliske. Osjećam nas poput najljepšeg uživanja u životu, i tek ponekad voštanim mislila topim našu stvarnost. Svjesna sam prolaznosti i ponekad se služim neprikladnim riječima, no i nadalje umišljam da sam umjetnica tijela. Volim te svakim svojim pokretom dok ti se primičem obnažena i smjela, pa i bezazlenim dodirom kada nježnošću progovaram.

Sjedinjujem nas mirisima, okusima i tjelesnom glađu. Poput Umjetnice Ljubavi, pažljivo odabirem dodire kojima nas hranim.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.