Kolumne

petak, 14. prosinca 2018.

Matasović, Jeraj i Jovanovski nastupili u Sloveniji u spomen na Ivana Cankara


U utorak, 11. prosinca 2018. godine, u Sloveniji je obilježeno stotinu godina od smrti poznatog književnika Ivana Cankara. Jedna od najupečatljivijih priredbi održana je u Vrhniki, Cankarovom rodnom mjestu u organizaciji Platforme za literaturu, zvuk i performanse – IGNOR, predvođene svojim idejnim začetnikom deJan Kobanom. Uz desetak slovenskih pjesnika i glazbenika, nastupila su i trojica hrvatskih pjesnika: Siniša Matasović, Vid Jeraj i Žarko Jovanovski. Prisutni su svjedočili inspirativnoj i poletnoj poetici različitih stilova u kojoj je svatko mogao pronaći dio svoga životnoga zanosa.

Posebnost ove priredbe bila je u neposrednoj komunikaciji pjesnika i glazbenika. Istodobno su boravili na pozornici i međusobno se nadopunjavali kroz govorenje stihova i sviranje improvizirajuće glazbe.

Program je potrajao puna dva sata, a o opravdanosti ovako zamišljenog koncepta odavanju počasti velikom književniku, najbolje govori druženje koje se nastavilo duboko u noć uz neobavezne razgovore i dogovore o sličnim predstojećim projektima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.