Kolumne

petak, 28. rujna 2018.

Žarko Milenić | Iskreno i dojmljivo o kazalištu, filmu i glazbi


Nikola Šimić Tonin: Umjetnička eksplozija duha, HKD Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar 2018.

U novoj knjizi Nikole Šimića Tonina skupljeni  kazališni, filmski i glazbeni ogledi, osvrti i kritike. Neke od njih je Šimić Tonin napisao zajedno sa Žaklinom Glibo a neke s Branimirom Čakićem. Koautori Šmića Tonina su također pisci, dok je Čakić i glazbenik.

U svezi kazališnih kritika zamjetljivo je da se u prvom dijelu odnose na predstave koje su izvedene u Zadru i okolici, gdje Šimić Tonin živi i djeluje niz godina kao iskusni i izuzetni kulturni djelatnik. To svakako treba istaknuti kao pozitivno jer je očito da autor piše o kazališnim djelatnicima koje jako dobro poznaje i čiji rad dugo i marljivo prati te je u stanju dati o njima objektivnu ocjenu vrijednu naše pozornosti. To isto vrijedi i na filmsku i glazbenu produkciju iz Zadra i drugih manjih mjesta o čemu se malo zna u široj javnosti.

Osim domaćih Šimić Tonin analizira i predstave koje su gostovale u Zadru, poput „Hasanaginice“ u produkciji Otvorene scene Obala iz Sarajeva. Uz sjajnu analizu same predstave Šimić Tonin nam u svom osvrtu podastire i podatke vezane za ovo klasično djelo Milana Ogrizovića iz hrvatske kazališne baštine.

U drugom dijelu segmenta koji se odnosi na kazalište Šimić Tonin je pisao o predstavama koje je imao prigodu pogledati na regionalnom festivalu Susreti kazališta u Brčkom na kojem je gostovao kao dežurni kritičar 2017. godine. Osim što je u tim kritikama uočljivo autorovo izvrsno poznavanje kazališta i analiza koja zahvaća ono najvažnije za pojedine predstave, dana u tekstovima koji nisu ni dugački ni zamorni. S druge strane je uočljivo da je autor beskompromisan, on. On nema namjera ulagivati se i ne biti objektivan zbog činjenice da je pozvan na jedan festival gdje se od kritičara obično očekuje da pišu o svakoj predstavi, bila ona dobra ili loša, pozitivno. Šimić Tonin ostaje u tom pogledu dosljedan.

I u filmskim osvrtima je uočljivo izvrsno poznavanje i te umjetnosti. S te strane je autor našao izvrsnog suradnika u liku Branimira Čakića, koji poznaje film jako dobro, a posebno znanstvenu fantastiku kao filmski žanr, što je osobito uočljivo u analizi filmskog ciklusa „Zvjezdane staze“ (Star Wars). U ovom filmskom segmentu bih osobito istakao osvrt na „Mali div“ (2013.), prvi zadarski igrani film u režiji Igora Igića! Inače naši čitatelji imaj rijetku prigodu čitati filmske osvrte, ukoričene u knjizi i tim više ovaj filmski dio Nikole Šimića Tonina zavrjeđuje našu pozornost.

Glazbeni dio knjige Nikole Šimića Tonina je najmanji (tekst u sjećanje na barda hrvatske pop glazbe, Olivera Dragojevića, tekst posvećen koncertu pjevača Željka Samardžića u Zadru te o skladateljima Branimiru Čakiću i Nikoli Špralji kao i Davoru Jašeku iz Knina) ali i on zavrjeđuje da se o njemu nešto napiše. Treba napomenuti da i u okviru filmskih osvrta autor daje dostatno prostora i (filmskoj) glazbi, primjerice onoj Johna Williamsa, skladanoj za filmski serijal „Star Wars“.

Neobična za naše prigode, ali svakako zanimljiva i značajna, nova knjiga plodnog i svestranog Nikole Šimića Tonina je pred nama, pisana znalački, ozbiljno i sugestivno.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.