Kolumne

utorak, 24. srpnja 2018.

Gordana Malančuk | Mario Šoštar: Projekt 1000-100-1-0


Nakon što sam pročitala dva špijunska romana (Državni prijatelj broj 1, te Mikrofilm) i jedan ljubavni, moram priznati da sam malo zapostavila ovog autora što mi ne ide na čast ali uz druge autore koji još čekaju na red bit će mi oprošteno (nadam se) jer čeka me nastavak Mikrofilma pod nazivom "Element" i "U srcu komunizma". No nisam mogla odoljeti Mariovom najnovijem romanu. Mario mi je napomenuo da sam trebala prvo pročitati "U srcu komunizma" jer ima poveznica no Projekt 1000-100-1-0" se može čitati kao zasebno djelo.

Radnja romana je smještena u 80-te godine prošlog stoljeća u Ujedinjene Arapske Emirate i nastavlja se kroz bivšu Jugoslaviju, Njemačku, Francusku, Rusiju, te zemlje Orijenta. Dok tržišni monopol nad naftom drže arapske zemlje, pojavljuje se ruski profesor Baburin koji bi svojim projektom 100-100-1-0 mogao upropastiti tu premoć. Rođak kuvajtskog kralja, Jaffar Nawaf bin Abdulaziz Al Salman isplanira otmicu profesora kako bi zadržao monopol nad projektom, no Baburin ima drugačije namjere. Stupa u kontakt sa tržišnom agencijom "Connery-Larson", kako bi prebjegao iz komunističke Rusije u SAD, gdje će mu biti dostupni svi materijali za dovršenje projekta.

Tu na scenu stupa Francuz Francoise Lampourde (agent Connery-Larson-a), koji dogovara prijenos podataka sa Baburinovim nećakom Leonidom Azarovim (ujedno, agentom KGB-a). Azarov biva ubijen od "treće strane", a Francoisov daljnji zadatak je otići u Rusiju, pronaći samog Baburina i dovesti ga u Ameriku, i naravno, otkriti tko je "treća strana". Međutim, stvari se zakompliciraju kada Francoisa otmu i odvedu u zemlje dalekog Orijenta...

Ono što je mene iznenadilo u ovom romanu je to što glavni junak nije Mario Beck koji je u gotovo svim Mariovom romanima, nego niski, debeljuškasti i proćelavi Francuz Francois, koji je potpuna suprotnost Mariu. Drugo, manje iznenađujuće je to što autor i dalje upotrebljava stvarne osobe kao što je Sergej Stjepašin i Usama bin Laden (koji je u romanu, zapravo, dobar, a možda je i bio do dalaska Amerikanaca na Bliski istok), te lokacije koje može vješto opisati jer je u većini tih zemalja bio; upoznao ljude, njihovu kulturu, vjeru i običaje; što daje određenu dozu realizma njegovim romanima. Mala razlika od ostalih romana jest što je radnja uvelike smještena u pustinji, stoga nema puno detaljnih opisa interijera i eksterijera čime se ovaj roman čita u dahu jer je akcija brza od samog početka. Što je projekt 1000-100-1-0? - autor je objasnio skoro na samom početku tako da misterije oko toga nema, ali se čovjek upita kako bi to bilo kada bi nam automobili trošili samo 1l goriva na 100km. Prvo što mi pada na pamet je smanjena emisija CO2 u zraku - čistiji zrak, smanjenje globalnog zatopljenja, itd... Pa zašto onda projekt nije zaživio? Da, čini se kao bajka upravo kao i Teslina zamisao o bežičnom prijenosu energije, no, nije nemoguće. Pa tko onda spriječava razvoj? Pitanja su to koja će nam prolaziti glavom čitajući ovaj roman čija osnovna ideja je da nam stvori iluziju o boljoj sutrašnjici.

Jedina zamjerka ovom romanu je što svi njegovi likovi govore šatrovačkim jezikom. Mislim, može tako govoriti glavni lik ako to odredi autor, ili određena skupina ljudi, no jedan član kraljevske obitelji sigurno će se pridržavati govorom, bontonom i manirima svojstvenim njegovom rangu, a ne uličnom balavcu, iako je i sam razmažen i narcisoidan. No, to je samo sitnica koja je meni zasmetala što ne znači da će i ostalim čitateljima. Unatoč tome roman je zanimljiv s ponekim iznenađenjem u kojemu će zasigurno uživati ljubitelji klasičnih špijunskih trilera na tragu onakvih kakve piše John le Carré.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.