Kolumne

petak, 8. lipnja 2018.

Nova knjiga u nakladi Tribine Jutra poezije


(FRiKK- Film, radio, kazalište i književnost)
Nakladnik: FRiKK - BIBLIOTEKA TRIBINE JUTRA POEZIJE
Naslov: PIGMENTI
Autor: ZVONIMIR GROZDIĆ
Urednik: ROBERT ROKLICER
Stranica: 104
UNDERGROUND POEZIJA
ISBN: 978-953-8229-00-8

Iz pogovora:

Pigmenti dolaze kao šamar licemjernom i podbuhlom licu našeg društva, kao i društva u globalnom svijetu, gdje se automatizmom zaigranosti dijeli nedjeljivo, a fakte se  sagledava jednako vrsno kako izvana, tako i iznutra. Poput svog omiljenog autora, Charlesa Bukowskog, i Zvonimir Grozdić se drži povučeno, svojevoljno izoliran od „mase“ neprobojnih luđaka, iskazujući svoje lirsko – ja, kroz vlastite iskustvene situacije koje nesputano prenosi putem zaokružene cjeline poetskih ili (prijašnjih) proznih djela.
(Robert Roklicer, urednik)

Iz recenzije BOŽICE BRKAN:

Hineći ravnodušnost prema svemu, Grozdić dobacuje rukavicu, nipošto kavalirski, riječ koja, briga ga dopustimo li ili ne, udara i intimno i društveno poput njegova uzora Charlesa Bukowskog. Slika svoje vrijeme, boji ga, ali ne zato da bi nam se nužno morao svidjeti. Kako u pogovoru Šamar licemjernom i podbuhlom licu okruženja naznačava urednik Robert Roklicer, «Besperspektivna pustopoljina na kojoj se Grozdić kao književnik intimizira s čitateljem, završava apsurdnom situacijom u jasnoj definiciji prikaza (samo)ironičnog poentiranja gotovo svake pjesme. (…)» Pigmenti sadržavaju ukupno 64 pjesme podijeljene u pet ciklusa:
Zaljev, Koeficijent.hr, Sve teče po planu, Breaking News  i Pigmenti.

Iz recenzije MARINE MAĐAREVIĆ:

Ovoga lipnja je u biblioteci „Tribine Jutra poezije“ Udruge „FRiKK“ objavljena prva knjiga kojom se obilježio ozbiljni literarni začetak jedne nove književne struje nastale iz Roklicerovih zagrebačkih Jutara poezije koja se redovito održavaju u staroj zagrebačkoj kavani „Pod starim krovovima“ već 64 godine.  Radi se, naime, o zbirci pjesama Zvonimira Grozdića pod nazivom „Pigmenti“. Riječ je o autorovom četvrtom tiskanom djelu. Nakon „Sanjao sam da sam ubio Doca Hollidaya“, „Omlet od odabranih osmijeha“ i „Nuspojave“ uslijedili su „Pigmenti“, poetska zbirka sastavljena od 64 pjesme, a konstruirana od ukupno pet dijelova. Grozdić svoje stihove stvara na razmeđi (gotovo dalijevskoga) nadrealizma i slobodnoga, nonšalantnoga („već viđenoga“) pjesništva temeljenoga na nemarnom slobodnom stihu koji ne živi prema zakonima i pravilima interpunkcije ili velikoga početnoga slova. „Pigmenti“, potrebno je naglasiti, donose itekako funkcionalnu književnost koja iznosi aktualne poruke, percepciju pojedinca i problematiku cjelokupnoga društva, razdirući se pritom između iznošenja osobnoga i subjektivnoga dojma, viđenja svijeta te sarkastične i zatomljene kritike obojene turobnom metaforikom.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.