Kolumne

ponedjeljak, 11. prosinca 2017.

Prva taktilna slikovnica u tehnici 3D tiskanja izdana u Rijeci


vrijeme: 08.12.2017.
mjesto: Rijeka

Prva taktilna slikovnica u tehnici trodimenzionalnog tiskanja "Palica sv. Nikole", nastala po priči Ivane Brlić Mažuranić, namijenjena djeci oštećena vida, čije je izdavanje pokrenula riječka Osnovna škola Pećine, predstavljena je u petak u riječkoj Gradskoj vijećnici.

Ravnateljica škole Jasna Vukonić-Žunič rekla je da je projekt pokrenut 2016. godine sa željom da se istraži život i djelo Ivane Brlić Mažuranić te kako bi se upoznali s njezinim manje poznatim djelima. Škola je u projekt uključila sve ustanove koje se bave odgojem i obrazovanjem s područja Sušaka te ustanove u kulturi, poput Gradskog kazališta lutaka i riječke Gradske knjižnice.

Na poticaj učenica odlučeno je da se izradi taktilna slikovnica za djecu oštećena vida pa je nužnu financijsku pomoć pružio Lions club Korzo iz Rijeke, koji je organizirao humanitarni koncert na kojem je prikupljen novac. Učenice su uz pomoć učiteljica izradile kolaže na temelju kojih su izrađeni gipsani modeli, nakon čega su stranice izrađene 3D tiskom u suradnji s profesorom sa Sveučilišta u Rijeci Svenom Maričićem i suradnikom Josipom Šoreom i tvrtkom 3DREAMS.

Slikovnica je u konačnici izrađena od savitljiva i izdržljiva materijala te se može njome koristiti na više načina. Dodan je tonski zapis s tekstom za lakše praćenje, a uz reljefne ilustracije na stranicama slikovnice je tekst na brajici.

Autori su se odlučili besplatno ustupiti izrađene modele za 3D tisak iz slikovnice, a oni se mogu pronaći na internetskoj stranici www.uspjeh.eu, te svatko s mogućnošću 3D tiskanja može izraditi svoj primjerak. U planu je nastavak izdavanja drugih djela Ivane Brlić Mažuranić na taj način.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je kako taj projekt pokazuje da se najmodernije tehnologije, poput 3D tiskanja, osim za visokotehnološke namjene, mogu rabiti i za izradu slikovnica. Najveća vrijednost projekta je što će djeci oštećena vida omogućiti upoznavanje sa svijetom Ivane Brlić Mažuranić, dodao je.

Izdavanje te slikovnice pokazalo je i riječko zajedništvo jer su se ljudi različitih struka i zanimanja udružili da bi učinili nešto korisno, rekao je riječki gradonačelnik. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.