Kolumne

četvrtak, 2. studenoga 2017.

Književni petak | Rodna (ne)ravnopravnost na hrvatskoj rock sceni | Dubravko Jagatić, Zrinka Kunić, Antonela Marušić (Nora Verde) i Zoran Stajčić, Gradska knjižnica, 10. 11. u 20 hRasprave o rodnoj (ne)ravnopravnosti na hrvatskoj rock sceni jednako su prisutne kao i u bilo kojoj drugoj djelatnosti ili poslu. Ovoga je ljeta veliku prašinu na nezavisnoj sceni dignula recenzija jednog koncerta te potaknula čitavu lavinu rasprava o rodnoj (ne)ravnopravnosti. I to ne zbog negativne ili pozitivne ocijene tog istog koncerta već zbog pristupa autora opisu ženske publike, zbog čega se razvila intenzivna javna polemika. Autora spomenute recenzije jedna je novinarka prozvala alfa mužjakom zbog njegovog ''patroniziranja i podcjenjivanja ženske publike'', ali i navela niz primjera sličnog izražavanja glazbenih kritičara u Hrvatskoj. Istovremeno su se otvorila i mnoga pitanja vezana uz rodnu ravnopravnost na hrvatskoj ali i svjetskoj rock sceni. Zašto češće glazbene kritike pišu muškarci? Zašto se uvijek piše da je neka grupa ženska grupa, a nikada da je u pitanju muška rock grupa? Trebaju li uopće glazbene kritičarke i kritičari pisati uvijeno ili se od njih očekuje da piše bez dlake na jeziku? Treba li tretirati u glazbenoj kritici ženske izvođače jednako kao i muške? Imaju li žene na rock sceni veću prolaznost u medijima te ima li glazbena kritika uopće jednaku važnost kao prije 20 godina? (D. J.)

O tim i ostalim pitanjima vezanim za rodnu (ne)ravnopravnost na hrvatskoj rock sceni govorit će Antonela Marušić (Nora Verde), novinarka i urednica na portalu Voxfeminae.net, glazbena kritičarka, aktivistica i nagrađivana književnica, Zoran Stajčić, glazbeni kritičar, novinar i urednik portala Ravnododna.com te Zrinka Kunić, urednica portala Muzika.hr, glazbena kritičarka i novinarka.

Urednik i voditelj tribine je Dubravko Jagatić, novinar tjednika Nacional, glazbeni kritičar i dugogodišnji sudionik domaće glazbene scene.

Tribina će se održati 10. studenog u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, Galerija Kupola, 3. kat, s uobičajenim početkom u 20 sati.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.