Kolumne

četvrtak, 31. kolovoza 2017.

Gogoljev 'Revizor' za početak sezone kazališta Komedije


vrijeme: 31.08.2017.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko gradsko kazalište Komedija, Kaptol 9

Zagrebačko Gradsko kazalište Komedija u novoj sezoni 2017./18. najavljuje novi niz velikih svjetskih uspješnica klasične ali i suvremene komediografske literature, ne zaobilazeći ni domaće autorsko pismo, a prva od ukupno četiri premijerne produkcije bit će 20. listopada premijera slavne komedije 'Revizor' Nikolaja Vasiljeviča Gogolja.

Gogoljevu najpoznatiju i najbolju društvenu komediju u Komediji postavlja Dražen Ferenčina, a glumački ansambl čine Damir Lončar, Dubravka Ostojić, Nina Kaić Madić/Ana Magud, Davor Svedružić, Goran Malus, Ivica Zadro, Igor Mešin, Saša Buneta, Vanja Ćirić, Filip Juričić, Ivan Magud, Ljubo Zečević, Slaven Španović i Marija Borić.

Kako se ističe u najavi, drama "Revizor" bavi se ljudskim naravima i negativnim pojavama, ali je i komedija karaktera i situacije, "jer moralna iskrivljenost, naopake društvene vrijednosti, licemjerje i beskičmenjaštvo su vječni".

Scenografiju potpisuje Miljenko Sekulić, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe Mate Matišić a scenski pokret oblikuje Rajko Pavlić.

Sljedeća Komedijina premijera u ovoj godini bit će, 1. prosinca, scensko-glazbeni triler "Faraon iz Ilice je mrtav", koji prema romanu Milane Vuković Runjić režira Krešimir Dolenčić.

Radnja se odvija na šarenoj pozornici Zagreba 1929., na kojoj se isprepliću jazz-era i plesnjaci, varijetei i šarene naslovnice 'Svijeta' Otta Antoninija, uz tamne sjene šestjanuarske diktature, gdje slavni vidovnjak i zavodnik, koji se zbog svoje osebujnog, 'faraonskog' stila odijevanja prozvao Keops-Ra, biva pronađen mrtav.

"Riječ je o kriminalističkom romanu koji je istodobno društvena kronika te podsjetnik na neka vremena koja možda nisu bila bolja, ali nam se iz današnje perspektive čine – nevinijima", poručuju iz Komedije.

Glazbu piše Ivan Josip Skender, a naslovnu ulogu Faraona tumačit će Dražen Čuček, uz kojega će u glavnim ulogama još nastupiti Dajana Čuljak i Ivan Čuić.

Rock opera, satirična komedija i domaći mjuzikl

Ukupno su četiri Komedijine premijerne produkcije u novoj sezoni, a kao posebnu poslasticu iz kazališta na Kaptolu najavljuju koncertnu izvedbu slavne rock opere "Jesus Christ Superstar" Andrewa Lloyda Webbera.

Izvedba u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 2. ožujka 2018. bit će ostvarena u koprodukciji sa Zagrebačkom filharmonijom.

Slijedi, 9. ožujka, premijera satirične komedije "Opet on", po debitantskom romanu suvremenog njemačkog književnika Timura Vermesa, smatranom jednim od ponaboljih satiričnih romana posljednjeg desetljeća.

U priči, Adolf Hitler se budi na proplanku u Berlinu 2011. godine, prespavavši tako od '45 do danas, te malo pomalo postaje medijska zvijezda – u početku kao gost raznim humorističnim emisijama, da bi na kraju ponovno postao politički aktivan. Knjiga je ubrzo nakon izlaska postala hit te je prevedena je na 27 jezika, po romanu je snimljen i film, a njegove su scenske adaptacije s velikim uspjehom postavljane na mnoge europske pozornice.

Komad je najavljen kao satira o suvremenom čovjeku; počesto neukom, provincijalnom, koji je politički nepismen i nerijetko zaveden medijima i PR-om, koja se bavi pitanjem može li suvremeni intelektualac pobjediti i probiti se kroz silinu političke korektnosti te u konačnici doći do pobjede nad neznanjem i/ili ignorancijom (?).

Režiju i adaptaciju teksta potpisuje Marko Juraga.

Sezonu će, 5. svibnja 2018., zaključiti mjuzikl Veseljka Barešića "Alphonsine", kojim će taj plodan autor, dirigent kazališta Komedije, obilježiti četrdesetu obljetnicu umjetničkog djelovanja.

"Inspiriran Dumasovom 'Damom s kamelijama', Barešić donosi priču o suvremenoj djevojci, studentici i escort dami, stvorivši originalno glazbeno-scensko djelo koje će se u izvedbi Komedijinih prvaka na pozornici našega Kazališta zasigurno nastaviti uspješan niz glazbenih remek djela", poručuju iz Komedije.

Vraća se "Aida"

Službeni početak programa obilježit će 23. rujna 150. izvedba velike Komedijine uspješnice, mjuzikla "Mamma Mia", a uz niz repriza najtraženijih predstava iz ranijih sezona, iz Komedije za veljaču 2018. najavljuju povratak na pozornicu toga teatra mjuzikla Tima Ricea i Eltona Johna "Aida" u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Riječ je o mjuziklu premijerno izvedenom 2005. godine, u kojoj su briljirali Renata Sabljak kao Aida, Đani Stipaničev kao Radames, Danijela Pintarić kao Amneris te Ervin Baučić kao Zoser. Svi oni ponovit će uloge i u ovoj obnovi.

Dirigent je Dinko Appelt, koreograf Igor Barberić, scenograf Ivo Knezović, a kostimografkinja Mirjana Zagorec. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.