srijeda, 7. lipnja 2017.

'Dum spiro spero' nagrađen na Filmskom festivalu u Krakovu


vrijeme: 04.06.2017.
mjesto: Poljska; Krakov
url: http://www.krakowfilmfestival.pl/en/

Na 57. izdanju Filmskog festivala u Krakovu, koji se održao od 28. svibnja do 4. lipnja, redatelj Pero Kvesić osvojio je nagradu 'Zlatni rog' za redatelja najboljeg filma.

Debitantski film Pere Kvesića, Dum spiro spero, prikazan je u međunarodnom natjecateljskom programu dokumentarnih filmova. 'Autora nagrađujemo jer nam je pokazao ljepotu života i ljubavi i kako pronaći snagu da sa vlasititom smrtnošću nosi na šaljiv i dostojanstven način' - ističe žiri u obrazloženju nagrade. U žiriji su bili Paweł Lozinski, redatelj i producent; Cintia Gil, producentica, filmska selektorica i filozofkinja; Miroslav Janek, redatelj i producent; Marek Rozenbaum, producent; i Julia Teihmann, filmska kritičarka.

Redatelju je pripala i novčana nagrada u protuvrijednosti od oko 7 000 eura, a ovo je još jedna u nizu nagrada filmu, koji je je prošle godine proglašen najboljim na Liburnia film festivalu i talijanskom Festival dei Popoli, dok je na Danima hrvatskog filma osvojio Grand prix. Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Nagradu Vedran Šamanović.

Također, u natjecateljskom programu kratkometražnog filma prikazana je i Putujuća zemlja Vessele Dantcheve i Ivana Bogdanova, animirani film kojeg je koproducirao hrvatski Bonobostudio. Nagradu 'Zlatni zmaj' za najbolji film u toj kategoriji dobio je redatelj Matteo Gariglio za švicarsko-argentinski film En La Boca.

Filmski festival u Krakovu je jedna od najstarijih europskih priredbi posvećenih dokumentarnom, animiranom i kratkometražnom filmu. Srž događanja su četiri jednakopravna natjecateljska programa: dokumentarni, kratkometražni, nacionalni poljski program i natjecanje dokumentarnih filmova o glazbi DocFilmMusic.

Izvor: Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar