Kolumne

srijeda, 31. svibnja 2017.

Vedran Volarić u KiC-u, kao gost časopisa za književnost "Kvaka", predstavio je svoj nagrađeni roman "22 stoljeća"


30. 5. 2017. u KiCu, Preradovićeva 5, Zagreb, časopis Kvaka je održao književnu večer uz druženje s Vedranom Volarićem, mladim piscem koji po svojoj zrelosti i načinu rada pred sobom ima velike mogućnosti.

Povod ovom druženju prvenstveno je objavljivanje romana "22 stoljeća", s rukopisom za koji je dobio nagradu “Ivan vitez Trnski 2016.”, ali dotaknuli smo se različitih tema vezanih za "zanat" pisanja, objavljivanje i izdavaštvo, za ciljeve i ambiciju...

Pisac uglavnom orijentiran na fantastiku (s povremenom sklonošću satiri), objašnjava kako najviše voli situacije i teme koje bi mogle - ali i ne moraju - biti nadnaravne, bajkovite, te daje na volju svakom čitatelju da odluči kako će ih shvatiti. U svojim djelima dotiče se vječnih pitanja i mitoloških koncepata, bez da ih stavlja u prvi plan, što njegovim pričama (i spomenutom romanu) daje intrigantnu pozadinu s relevantnošću za svakog čitatelja posebno.

Kao poznavatelj uspješnih svjetskih pisaca (a i filmova iz kojih preuzima brz, vizualni karakter radnje), Vedran nam je predočio kako iz njihovih djela planski uči kako pisati, strateški prepoznajući tehnike koje su zajedničke, koristeći ih kako bi svojim djelima dao pamtljivost i upečatljivost, pritom s lakoćom zadržavajući vlastiti identitet. Kao uzore spominje posebno Murakamija i Childersa, kako tematski, tako i stilski.

Vedran Volarić definitivno je ime koje će se zapamtiti ne samo po nagrađenom romanu "22 stoljeća" (vjerujemo de ne i zadnjem) već i po brojnim kratkim pričama za koje je kroz godine ustajnog rada također osvojio mnoga priznanja i nagrade.

Zahvaljujemo Moniki Haraminčić na čitanju odabranih poglavlja iz knjige "22 stoljeća". Posebno hvala upravi KiCa na prostoru, te svima koji bili prisutni te svojim komentarima i pitanjima obogatili ovo događanje. (V.S.)






Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.