Kolumne

četvrtak, 4. svibnja 2017.

Ne propustite 24. izdanje festivala glumca

od 12. do 20. svibnja u Vinkovcima, Otoku, Iloku, Vukovaru i Županji

Vinkovci, 4. svibnja 2017. – Gradovi Vukovarsko-srijemske županije idući tjedan postaju kazališno središte jer će se u njima održati 24. izdanje Festivala glumca  u organizaciji Hrvatskog društva dramskih umjetnika i Kazališne družine Asser Savus.

Jedini je to festival u čijem je središtu isključivo glumac. Izbornici, članovi ocjenjivačkoga suda, domaćini i domaćice te nagrađeni su isključivo glumci, pa se stoga s pravom kaže da je Festival glumca posvećen glumcima i glumačkim umjetničkim ostvarenjima. Iako je krenuo kao festival monodrame i komornog kazališta, do svog 24. izdanja razvio se u festival na kojem se mogu vidjeti i velike ansambl predstave te daje uvid u različita glumačka ostvarenja, od monodrama za odrasle do dječjih lutkarskih ansambl predstava.


Tako će i ove godine od 12. do 20. svibnja ocjenjivački sud, kojeg čine Izmira Brautović, Darko Janeš i Nedim Prohić, pogledati osamnaest predstava prošlogodišnje hrvatske kazališne produkcije, među kojima su zastupljene ansambl predstave za odrasle i za djecu, komorne predstave te monodrame, po izboru Siniše Ružića. Po zadnjoj predstavi u natjecateljskom programu očekuje ih težak zadatak dodijeliti četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dvoje glumaca i dvije glumice, Nagradu Ivo Fici za mladog glumca ili glumicu do 28 godina, Nagradu Nevenka Filipović za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade te Nagradu Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Ovogodišnja Domaćica festivala je glumica Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica Kazališta Žar ptica u Zagrebu. Tradicionalni Dan domaćice održat će se u srijedu, 17. svibnja, na Salašu Tena u Vinkovcima. Bogati popratni program Festivala, uz tradicionalnu večer poezije „Glumci pjesnici“ (18. svibnja u 19:00 sati u Kavani Aurelia u Vinkovcima) te „Male noćne glumačke razgovore“ (18. svibnja u 23:00 sata u atriju Hotela Admiral), uključuje i gostovanje poljske predstave „Dosjei“ Teatra Osmi dan, monodramu „Sve što sam prešutjela“ Mije Begović, Kratku predstavu „Nenad X“ Ogranka mladih HDDU-a, Okrugli stol o 100 godina kazališnog života u Vinkovcima te 85. godišnjici smrti kazalištarca Joze Ivakića i Susrete kazališnih akademija s produkcijama klase redovitog profesora Joška Ševe s Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, klase izvanrednog profesora Roberta Raponje s Umjetničke akademije u Osijeku te diplomskog ispita Anete Matulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Svečano otvorenje 24. festivala glumca održat će se u Vinkovcima, gradu domaćinu, u subotu, 13. svibnja s početkom u 21:00 sat u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“, a nakon svečanog protokola bit će izvedena predstava „I živjele su sretno“ Scene Gorica Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica u režiji Frane Marije Vranković i izvedbi Mije Krajcar, Doris Pinčić-Rogoznica, Jelene Hadži-Manev i Selme Mehić. Sve predstave u službenoj konkurenciji izvest će se u Vinkovcima, Iloku, Otoku, Vukovaru i Županji, a Festival završava tradicionalnim Glumačkim sijelom i dodjelom nagrada i priznanja u Izletištu Kunjevci u Vinkovcima.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.