Kolumne

nedjelja, 12. ožujka 2017.

Sandra Bašić | Nives Opačić: Malena mjesta srca moga


Ovaj sam knjižni dragulj premetala u rukama onoliko koliko su mi to dozvolili uvjeti posudbe iz gradske knjižnice. To nije knjiga kojom ćeš samo projuriti, označiti ju pročitanom na Goodreadsu i dati joj određeni broj zvjezdica, koliko misliš da zaslužuje.

Ova mi je gospođa bila toliko draga, još dok nas je u HRT-ovim emisijama podučavala o jeziku, o kojem nas je, nažalost, sve manje briga i za čija pravila uopće više ne marimo. Suvišno je reći da sam bila presretna kad sam otkrila ovu knjigu.

Knjiga je napravljena kao putopis, putovanje mjestima koja su autorici nešto značila (i još uvijek znače) u životu, bilo da iz njih vuče svoje korijene ili su joj jednostavno srcu dragi, pomalo čak i zbog profesionalne deformacije – saznati više o poznatim osobama i samom nazivu određenog mjesta.

Mnoga mjesta iz knjige nisam posjetila ali čitajući, bila sam tamo, udisala iste mirise, obišla crkve, muzeje, dvorce... i saznala jako puno. Mjesta poput Komiže, Iža, Senja, Suhopolja pa sve do autoričinog rodnog Vukovara (u kojem nije stigla ni prohodati jer je već s 9 mjeseci otišla iz grada) i nekih od zagrebačkih adresa koje je nastanjivala, urežu se u sjećanje samo tako. A između redaka osjeti se sjeta zbog mnogih ljudi kojih više nema kao i zbog sve veće nebrige o nekadašnjim kulturnim vrijednostima.

A jezik samo teče - dođe ti da čitaš naglas, kako bi osjetio to savršenstvo ljepote, bez pogrešaka. Poželjeh biti jedan od autoričinih studenata koje je često vodila na planinarenje ili barem popiti kavu u njenom društvu, samo kako bih ju slušala.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.