Kolumne

utorak, 24. siječnja 2017.

Promocija knjige "Zagrebalica", Silvija Šesto i Ana Šesto | Knjižnica Marije Jurić Zagorke 31.1.2017.


Šećer na kraju siječnja!

Zasladimo zadnji dan „najduljeg“ mjeseca u godini promocijom „Zagrebalice“, autorskog naslova Silvije Šesto (tekst) i Ane Šesto (fotografija).

Zaslađivanje će se zbivati 31.01.2017. od 19 sati u knjižnici Marije Jurić Zagorke na Krvavom mostu.
Uz prigodnu izložbu fotografija, tekst će izgovarati Mirela Matković, dok će zagrebačke pjesme izgitarati Milko Dedahp Kiš uz kajkanje urednice Snježane Babić Višnjić, te autorice.

Na promociji će najzaslužniji zadobivati velered kalendara Zagrebalica uz ostali popratni uresarij projekta „Zagrebalica“ od prigodnih torba za plac, bedževa, te razglednica koje volimo nekome slati.

31.01.2017. od 19 sati očekuje se dolazak torte i dragih prijatelja.

Dobro došli!

O knjizi

Kratke priče, crtice, poetizirana sjećanja, poetske minijature povezane gradom. Grad kao poveznica retrospektive prvih pedeset autoričinih, od ranog djetinjstva i sjećanja na prvo stupanje ljudske noge na Mjesec u kontekstu paralelnih zbivanja, od tzv. „svjetski relevantnih“ do susjedu životno bitnih. Opisi nekih lokacija koje su bile „žive“, a sada ih više nema, Zagrepčanki i Zagrepčana koji su obilježili grad svojim životom, velikim i malim djelima. Običaji koji su iščezli, moda, navike koje su odjenule novo ruho ili su sasvim izopčene. „Zagrebalica“ donosi autoričina sjećanja na izgubljena vremena, lokacije, ljude. Krećući iz rodnog zrinjevačkog epicentra preko stare Vlaške do Maksimira, te na približnoj udaljenosti čineći zagrebački krug na preostale strane svijeta i života, izvlači neke zaboravljene osjećaje neodvojive od događaja, ljudi...i ...autorskih fotografija Zagreba fotografkinje Ane Šesto.


ZAGREBALICA
mali podsjetnik za velike emocije

Zbirka „Zagrebalica“ nudi spoj eseja, kratkih priča, poetskih zapisa i aforističkih formi, a sve u počast Zagrebu kakav je nekad bio, kakav je sada, s posebnim (esejističkim) potkama što se zapravo u međuvremenu zbilo.

Prozno navođenje na određene lokacije, prizivanje „stalnih“ likova koji su, poput spomeničke građe, utkani u srce grada i povezivanje s lirskim dionicama potaknutim eruptivnim emocijama, navode na pomisao kako je autorica izmještena u neki dalek kraj, jer intenzitet prisjećanja i žalovanja za sukusom neeklektičkog, već pravog grada u nekim je dionicama izuzetno intenzivan.

Red kratke priče, kratkog eseja, lirske potkrijepe i nizanja činjenica koje su usidrene u sjećanja, te iznalaženje načina „kako ih privezati“ novom poretku stvari, čini vrlo mudru strukturu, te je na sasvim nov način omage autorice gradu koji voli i u kojem je rođena.
Bezrezervno podržavam ovaj projekt (djelo), te se nadam kako će mu pripasti stipendija koja će svakako biti prevaga da se ono što prije ostvari.

Robert Mlinarec


Silvija Šesto rođena je 9.11.1962. u Zagrebu. Diplomirala je filozofiju i književnost, studirala ruski, te je profesionalna trenerica.  Objavila je prozu (Dani plavih djevica, Omčoglavci, Ester i bageri) i poeziju (Krizanteme, Kao katedrala, Poglavica ne plače, Prvo izdanje pjesama iz Froplandije, Uličarke iz ormara, Fućkam k'o frajer) . Izvedeno joj je petnaestak radio drama. U kazalištu su joj izvedena djela (Zelenkapica, Ping-pong, Bum Tomica, Vanda, Debela, Ružičasta sanjarica, Duboko more ili kako smo sve pobroćkali, Deveta ovčica, Gospodin Mrak i tri bijela šeširića, Tko je ubio pašteticu, Palac Sim i Palac Tam). Za djecu i mlade objavila je romane VANDA, DEBELA, TKO JE UBIO PAŠTETICU, ZEZOMLJANI, DJEVAC, PA TO JE LJUBAV, LEON NAPOLEON, zbirku priča RUŽIČASTA SANJARICA, TINUNINU (nagrada „Grigor Vitez“), igrokaze PRIČALICA X, bajke JUČERDANASPUTRA, serijal priča BUM TOMICA 1, 2, 3 i 4 i slikovnice DEVETA OVČICA, PALAC SIM I PALAC TAM, MARTIN I ČAROBNA ZEBRA, MARTINA I MRKVICA GUNĐALICA, ŽELJKO I TRI RODE, ZELENKAPICA, HEKLICA I PLETKO SPAŠAVAJU LEDENKA, BOŽIĆ S MIHAELOM, VODIČ KROZ ŠUMU ZA NEBODERE, SIRUP PROTIV MAČJEG KAŠLJA, GOSPODIN MRAK I TRI BIJELA ŠEŠIRIĆA...  Pet njezinih naslova za djecu uvršteno je u lektiru. Roman DEBELA zadobio je nagradu „Ivana Brlić Mažuranić“ i stavljen je na Časnu listu IBBY-a. Za "Bum Tomicu" dobila je "Malog Marulića" za tekst, a 2010. i "Malog Marulića" za tekst drame za djecu "Duboko more ili kako smo sve pobroćkali". 2011. „Malim Marulićem“ nagrađen joj je i tekst „Gospodin Mrak i tri bijela šeširića“. 2013. dobiva nagradu „Fran Galović“ za kratku priču.

2014. nagrađena nagradom „Kiklop“ za slikovnicu „Palac Sim i palac Tam“. 2016. slikovnica „Sirup protiv mačjeg kašlja“ nagrađen „Ovcom u kutiji“.


Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja, novinarka i voditeljica kulturnog kluba O’GRADA (www.kulturniklub-ograda.com). Bavi se organizacijom izložbi i raznih kreativnih događanja. Magistrirala je 2013. godine na Studiju novinarstva na FPZG-u s magistarskim radom « Fotografkinje od 70ih do danas». Do sada je imala dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je HDLU-a. Fotografijom se bavi od 2000. kad je upisala ŠPUD, smjer za fotografskog dizajnera. Realizirala je 40 naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim hrvatskim i stranim magazinima te naslovnicama. Iza sebe ima već nekoliko prvih nagrada od kojih su joj najznačanjije one Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu, pohvala na festivalu Photodays, Nagrada iz  iz Refoto-a ( Serbia). Službeni je fotograf kazališta Mala scena, Naklade Semafore, Knjige u centru i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Povremeno radi kao freelance fotografkinja i novinarka i najviše uživa u putovanima i snimanju putopisa. Život i obični ljudi u njemu stalna su joj inspiracija. Jest, da je to floskula, ali tako je. Voli detalje, povijest, umjetnost, voli istraživati i putovati. Fotoparat ima uvijek uz sebe te joj je posao ujedno i hobi. Dobitnica je nagrade „Kiklop“ kao dio tima (fotografija) u knjizi za djecu „Palac Sim i palac Tam“ 2014. godine. Knjiga ' Zagrebalica  jedan je dio projekata, uz projekt „600T0G0“, koje ostvaruje u autorskom timu s majkom književnicom Silvijom Šesto.

'Zagrebalica' je nastavak  i ujedno dio projekta Zagreb&Lice koje periodično snima u zadnjih 10ak godina. 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.