Kolumne

srijeda, 2. studenoga 2016.

Patnje mladog autora XXVII.


POŠTOVANI

Piše: Jelena Hrvoj

Da, referiram se na Vas koji se volite igrati kauboja. Govorim ja kao jedna od ovca kojeg volite jahati. Nakon godina i godina, moji su papci, kao i papci mnogih ovaca ispod vaših guzica, izlizana, a leđa prelomljena. Pišem kao malen glas u moru malih glasova koji grakću u tišini. Dokle? Dokle ćete nam prelamati leđa i dopuštati da deremo papke za vašu dobrobit. Da, pokorni smo, da možda smo za Vas i potrošna roba,ali interesira me dokle? Poskupljujete nam osnovne namirnice koje mnogi od nas već i sada jedva stavljamo na svoj stol. Poštovani, Vi se sporo pretvarate u sve zlobnijeg Robina Hooda.

No, ipak nije sve tako crno. Zar ne? Omogućiti ćete nam jeftinije ljesove i isporuku smeća. Možda ukoliko netko na kraju neće imati za kruh i lijes bude jeftinije odvezen komunalnim kamionom. A knjige? To slatko zadovoljstvo koje si ljudi i danas jedva mogu priuštiti, i to ćete poskupjeti. Možda su ovi jeftiniji ljesovi ipak namijenjeni izdavačima i našoj kulturi koji će uskoro pokleknuti i izdahnuti? Premda, tko je vidio ovcu da čita, piše, bavi se izdavaštvom? Dobre ovce mekeću, daju vunu i žvaču travu.

 - Za sve one koji možda još nisu upućeni, ideja je da se od 2018. godine PDV povisi sa 5% - 12% na kruh i mlijeko, ortopedska pomagala, lijekove, novine i knjige. -

No, poštovani, ima jedan malen problem. Janjad postaje sita vašeg opustošenog pašnjaka. Sita je Vaših tvrdnji da su susjedni pašnjaci jednako blagonakloni prema svojim ovcama, no šipražje se teško pretvara u polje djeteline. Sa susjednih pašnjaka janjad ne bježi jer je sita. A ovo malo janjadi koja je još ostala na Vašem pašnjaku u nadi da će možda na neki čudan način promijeniti stanje u svome stadu, sporo gubi strpljenje.

P.S. Smanjite PDV na dječje sjedalice za automobile, pa ćemo možda i moći zamišljati kako bi to bilo imati dijete kojemu možeš priuštiti stabilan život u svijetu gdje knjiga, kruh i mlijeko teku u potocima.

S poštovanjem,
Vaša ovca!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.