Kolumne

srijeda, 2. studenoga 2016.

Natjecanje u čitanju naglas pod motom „Čitanje je zakon!“


POVIJEST

IDEJA:

Kako je čitanje postalo cool: nizozemski nacionalni projekt poticanja čitanja naslov je članka objavljenog 2006. godine u kojem autorica Irena Dumančić predstavlja jedan od nizozemskih projekata čija je svrha poticanje čitanja. Radi se o natjecanju u kojem sudionici biraju njima omiljeno štivo i izražajno ga čitaju pred publikom. Osnovna je zadaća natjecatelja vršnjacima preporučiti knjigu, opisom i zanimljivom interpretacijom ulomaka učiniti je privlačnom za čitanje.


POČETAK:

Ovaj zanimljivi projekt potaknuo je sisačke knjižničarke na organiziranje prvog gradskog natjecanja u čitanju naglas koje je održano 22. travnja 2008. godine u Odjelu Caprag sisačke knjižnice. Uslijedile su godine kontinuiranog provođenja ovog natjecanja na gradskoj razini, a u 2013. godini koju je europska organizacija EU READ proglasila Europskom godinom čitanja naglas, ovom sisačkom natjecanju pružila se prilika da preraste gradski okvir. Na poticaj Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva natjecanje, koje je tada prilagođeno uvjetima održavanja na državnoj razini, prihvaćeno je kao jedan od projekata za poticanje čitanja i postalo je središnji događaj Mjeseca hrvatske knjige.

PRVE TRI GODINE NACIONALNOG NATJECANJA

1. nacionalno natjecanje u čitanju naglas održano je 1 2013. godine na 36. sajmu knjiga i učila Interliber u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva,a u godinama koje su uslijedile domaćin Natjecanja postao je naš grad Sisak u kojem je sve i započelo. 2014. godine Natjecanje se odvijalo u Glazbenoj školi Frana Lhotke, a 2015. godine u Domu kulture Kristalna kocka vedrine koji je uz Gradski muzej Sisak postao i partner Natjecanja.

U Prosudbenim su se komisijama tijekom godina održavanja sisačkog gradskog natjecanja izmijenjivaliugledni sisački kulturni djelatnici profesionalno vezani uz knjigu, čitanje i kazališnu umjetnost, a mnogi od njih kao što su Silvije Vadla, Damir Ivanković, Marijana Barišić, Nebojša Borojević, Bogdan Arnautović i dalje su uključeni kao suradnici natjecanja i na nacionalnoj razini. U Prosudbenim komisijama na tri održana nacionalna natjecanja sudjelovale su i poznate osobe iz kulturnog života kao što su: Ljiljana Sabljak, Vitomira Lončar,Vojin Perić, Julijana Matanović, Silvija Šesto, Romana Leko, Melita Rundek, Ranka Javor, a ove će nam se gosine pridružiti i Maja Brajko-Livaković, Kristina Čunović, Irina Čulinović i Hela Čičko.

PRAVILA NATJECANJA

Natjecanje se, prema Pravilima natjecanja objavljenima na internetskoj stranici sisačke knjižnice, provodi u dvije kategorije: mlađoj (učenici 3.-5. razreda osnovnih škola) i starijoj (učenici 6.-8. razreda razreda osnovnih škola). Za sam nastup predviđeno je 5 minuta. U prve dvije minute djeca na kreativan način, bez korištenja tehnike obrazlažu svoj odabir, a preostale 3 minute predviđene su za izražajno čitanje. Učenike za nastup pripremaju mentori (učitelji ili knjižničari) koji ujedno pomažu kod odabira knjige imajući na umu prilagođenost teksta uzrastu, ali konačan odabir knjige prepuštaju djetetu. Natjecanja se, ovisno o županiji, provode na školskim, općinskim, gradskim i županijskim razinama.

Ciljevi Natjecanja:

    poticanje i popularizacija knjige, čitanja i čitanja naglas na gradskim i županijskim razinama te u finalnom natjecanju, na nacionalnoj razini.

    razvijanje ljubavi prema knjizi i čitanju kao kvalitetnom načinu provođenja slobodnog vremena

poticanje usmenog izražavanja, razvijanje motivacijskih sposobnosti

Kriterija ocjenjivanja:

• izražajnost i jasnoća u čitanju
• kreativnost uvodnog dijela
• karizma (nastup koji privlači pozornost publike i natjecatelj koji pokazuje naklonost i interes prema pročitanom djelu)

PROVEDBA NATJECANJA

U Sisku školsku razinu zamjenjuju prednatjecanja koja započinju već u rujnu za učenike 8-ih razreda, a završno gradsko natjecanje održava se već tradicionalno u Noći knjige. Uslijedit će županijsko natjecanje za Sisačko-moslavačku županiju u listopadu. Ove godine će se kao predstavnice Siska natjecati dvije Nike iz OŠ Viktorovac, Nika Milković i Nika Podić, a pobjednici županijskog natjecanja u svakoj kategoriji kvalificirat će se za nacionalno natjecanje. S ponosom možemo reći da su predstavnici naše županije prošle godine bili vrlo uspješni, Lovro Ivić iz Popovače je u starijoj kategoriji osvojio nagradu publike, a Patrik Sladović iz Siska je pobijedio u mlađoj kategoriji. U starijoj kategoriji prošle je godine pobjedu odnio Marko Sekulić iz Vukovarsko-srijemske županije pa će Patrik i Marko ove godine biti počasni članovi Prosudbenih komisija.

U natjecanje se svake godine uključuje većina županija RH od Dubrovnika do Vukovara, 2013. godine uključilo se 14 županija, 2014. 16, a 2015. godine 14 županija. Predstavnici svake kategorije sa svojim mentorima dolaze u Sisak (neki i organiziranim prijevozom iz Zagreba). Prošle smo godine u autobusu na relaciji Zagreb- Sisak održali književne susrete na kotačima, svojevrsnu radijsku emisiju s književnicama Silvijom Šesto i Melitom Rundek.

SURADNICI, POKROVITELJI, DONATORI

Važno je naglasiti kako smo ovo natjecanje već dvije godine zaredom održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, a podršku nam pružaju i Sisačko-moslavačka županija, Grad Sisak te brojni sponzori i donatori kao što su Mlin i pekare, McDonald's te brojni nakladnici koji doniraju knjige koje darujemo pobjednicima i sudionicima natjecanja. Čast nam je štoNatjecanje ima i podršku Hrvatskog čitateljskog društva.

Za što kvalitetniji program i boravak u Sisku uz našu knjižnicu kao organizatora zaslužni su i naši suradnici. Prošlogodišnje natjecanje održavalo se u znaku 150. obljetnice objavljivanja knjige Alisa u Zemlji čudesa Lewisa Carolla pa je tako program bio prožet motivima te knjige u čemu je uvelike pridonijeo ulomak iz predstave Alisa plesnog i baletnog studija Doma kulture KKV u koreografiji i režiji Jasminke Petek-Krapljan koji je oduševio publiku. Za upoznavanje s poviješću grada pobrinuo se Gradski muzej Sisak, a najavu za ovogodišnje natjecanje snimio je i montirao Matija Holjevac i Kino klub Sisak.

4. NACIONALNO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

Ovogodišnje nacionalno Natjecanje održat će se 17. i 18. 11. 2016. godine, a bit će u znaku 100. obljetnice objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić. Prema prokušanom dobrom receptu natjecanje će započeti dolaskom sudionika Natjecanja u Sisak, uslijedit će smještanje u hotel, a svečano otvorenje te natjecanje u mlađoj kategoriji održat će se u Domu kulture. Program događanja bit će rezultat suradnje knjižnice i kazališta, za sudionike će biti organizirana i izložba o Ivani Brlić-Mažuranić, u pauzama će se moći upoznati i s ilustracijama Priča iz davnine hrvatskih ilustratora putem PP prezentacije, a uslijedit će svečana večera sa zabavnim dijelom programa. Drugog dana natjecanja gosti će biti u prilici razgledati grad ili muzej, ovisno o vremenskim prilikama te će se održati drugi dio natjecanja. Sve faze bit će zabilježene kamerom Kino kluba Sisak, a ove godine uvodimo posebnu novost, naime, kako smo dosad surađivali s mnogim umjetnicima iz svijeta književnosti i kazališta koji su volontirali na ovom projektu, od sada započinjemu suradnju s likovnim umjetnicima pa će tako Zdenko Bašić, proslavljeni likovni umjetnik biti zaslužan za vizualni izgled natjecanja što nas osobito veseli.

Ove godine je naše natjecanje doživjelo i međunarodno predstavljanje, naime kolegica Irena Dumančić koja živi i radi u Nizozemskoj predstavila je hrvatsku inačicu izvorno nizozemskog projekta u Kraljevskoj knjižnici u Den Haagu što je jako dobro prihvaćeno. U budućnosti se nadamo suradnji s nizozemskim natjecanjem u čitanju naglas.

ŠTO DJECA ČITAJU

Cilj ovoga natjecanja je da djeca sama odaberu i predstave knjigu koju žele preporučiti svojim vršnjacima. Tijekom godina održavanja na svim razinama natjecanja predstavljene su stotine knjiga autora za djecu i mlade, a njihov odabir uistinu je šarolik. (liste naslova i statistika).

U početcima natjecanja djeca su više birala lektirna djela međutim kako se natjecanje razvija taj je izbor sve slobodniji. Prošle godine smo primjetili veliku popularnost dvoje hrvatskih autora: Sanje Pilić i Zorana Pongrašića. Prisutni su dječji klasici kao što su Pustolovine Huckleberryja Finna i Družbe Pere Kvržice, a djeca su birala i književne hitove kao što su Greška u našim zvijezdama i Gregov dnevnik

DOJMOVI S NATJECANJA

Svake godine se organizacijski tim natjecanja pobrine zabilježiti dojmove kako bi organizacija iz godine u godinu bila što uspješnija. Pohvala je mnogo više nego kritika, a neki od dojmova mentora i natjecatelja su sljedeći:

- Oduševljena organizacijom, načinom provedbe, visoko kvalitetnom završnom manifestacijom, spremnosti na suradnju organizatora. Visoko poticajan doprinos motivaciji za čitanje, unapređenju i usponu, važnosti knjižničarske struke.

- "Oduševljena sam što sam došla do državne razine i ponosna na sebe. Sve mi se sviđa i svi su jako dobri. Bit ću sretna ako osvojim nešto, no ako i ne osvojim već sam daleko dogurala. Sretna sam što sam upoznala nove prijatelje i Melitu Rundek i Silviju Šesto. Jako sam sretna i ponosna na sebe."

- "Jako mi se svidjelo sve. Upoznao sam puno prijatelja i lijepo je bilo družiti se s vršnjacima iz svih dijelova Hrvatske koji također vole čitati. Drago mi je što sam sudjelovao na ovome natjecanju."

- "Bilo je lijepo, inspiriralo me, uživala sam i prijavit ću se i sljedeće godine."

- "Natjecanje je bilo super! Dobro je što ima stanku gdje možemo uživati u soku i ukusnim pekarskim proizvodima. Lijepo je što smo imali kratku predstavu. Voditeljica je bila jako lijepa. Cure su jako lijepo plesale. Zabavno je što smo imali mikrofone. Osjećala sam se kao voditeljica na televiziji. Bilo je predivno."

- Natjecanje mi se svidjelo i željela bih pozvati sve prijatelje da dođu. Voljela bih pročitati knjigu „Male ljudetine“ koju sam danas čula. Preporučujem svim ljudima da samo čitaju bilo koju knjigu jer čitanje je zabavno.

-

VIŠE O NACIONALNOM NATJECANJU U ČITANJU NAGLAS MOŽETE SAZNATI NA


http://www.nkc-sisak.hr/natjecanje-u-citanju-naglas/


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.